Cum irigam corect o curte care are si soare si umbra?

irigarea corecta in functie de soare si de umbra

De cele mai multe ori, peluzele rezidentiale au un aport diferit de soare, in functie de zone, asta fiind una dintre cele mai mari batai de cap atunci cand ne raportam la intretinere. Cum majoritatea dintre voi insamantati un singur tip de seminte pentru toata peluza si alegeti soiuri care sa se comporte bine atat la soare cat si la umbra, dinamica rezultatelor depinde covarsitor de atentia la detalii.

Spunem detalii si ne referim la fertilizare, pe de-o parte, cat mai ales la irigare, un aspect pe care-l abordam in cadrul acestui articol.

Ce inseamna gazon insorit sau umbrit de fapt?

Probabil ca ati auzit destul de des termenii de gazon insorit sau gazon umbrit. Definim gazonul insorit peluza care primeste minim 5-6 ore de soare pe parcursul unei zile, si gazon umbrit peluza care este umbrita in proportie de minim 80% sau chiar total, soarele fiind prezent doar trecator, in anumite perioade ale zilei.

Pornind de la aceasta analiza, irigarea se face, evident, diferit, adaptand sistemul de irigat in functie de necesarul de apa pe diferite zone. Mai multa apa pentru zonele insorite, acolo soarele isi face de cap si usuca mult mai repede pamantul, si mai putina apa acolo unde avem in mare parte umbra, pentru a evita apa in exces.

Cum irigam cu sistemul automatizat in functie de soare/umbra

Chiar daca discutam de doua situatii diferite, punctul de reper ar trebui sa fie acelasi: irigam doar atunci cand pamantul este uscat la suprafata(primii 2-3cm) si incercam sa o facem cat mai rar, prin cantitati de apa mai mari. La o irigare normala, gazonul ar trebui sa primeasca aproximativ 15l/m2 saptamanal in mare parte din an, exceptie facand lunile de vara cand cantitatea se dubleaza si fie irigam o singura data, cu 30l/m2, fie impartim cantitatea in doua irigari a cate 15l/m2 la interval de 3-4 zile.

Cel mai facil de setat cantitatile de apa in functie de soare/umbra este atunci cand gandim intreaga peluza in avans si cunoastem toate detaliile problemei. Se pot folosi aspersoare diferite, cu debite adaptate in functie de gradul de umbrire, eventual cu duze(pentru aspersoarele de tip spray) conforme cu situatia din teren.

Daca insa peluza exista, construiti suplimentar diferite corpuri/cladiri, eventual plantati si diferiti copaci/arbusti si folositi un sistem de aspersie deja realizat, atunci trebuie sa adaptam sistemul din mers. Irigarea corecta depinde de ajustarile pe care le facem in teren, prin oprirea aspersoarelor in zonele umbrite sau reducerea debitului de apa, schimbarea unghiurilor si a debitului, eventual prin inlocuirea duzelor cu unele mai mici in zonele umbrite. De asemenea, se poate suplimenta debitul in zonele insorite, acolo unde necesarul de apa este mai mare.

In cazuri extreme, se poate recurge inclusiv la refacerea sistemului de la 0, tinand cont de noua situatie.

Cum irigam/adaptam daca folosim aspersoare mobile

Avantajul principal al acestor aspersoare este mobilitatea lor, aceasta flexibilitate de a le aseza in functie de necesitatile din teren fiind categoric un aspect de luat in calcul. In plus, sunt mai usor de integrat pe peluza, au un cost mai mic de achizitie si le putem adapta in functie de gradul de insorire/umbrire.

Irigarea gazonului cu aspersoare mobile se poate dovedi un aliat de nadejde in adaptarea cantitatii de apa la soare si la umbra. In zonele insorite le putem lasa sa irige un timp mai mare, in timp ce la umbra la amplasam doar la nevoie, tinand cont de cum se prezinta solul.

Ce se intampla daca irigam prea mult un gazon umbrit

Irigand la fel si zonele insorite precum si pe cele umbrite, este foarte probabil ca partea aflata la umbra a peluzei voastre sa aibe de suferit. Principalele simptome pot fi reprezentate de aparitia muschiului, a fungilor si baltirea apei in anumite zone. Daca aveti astfel de probleme, recomandam sa folositi un ingrasamant solid pentru gazon cu efect anti muschi precum Dark Green, va poate ajuta sa remediati situatia mai usor si sa o preveniti pe viitor. Totusi, recomandat ar fi sa luati masuri de preventie si sa limitati cantitatea de apa administrata asupra gazonului la umbra, cel putin sa fie mai scazuta decat in cazul portiunilor insorite.

Sfatul specialistului: Fie ca discutam despre soare sau umbra, verifica in permanenta sistemul de irigat si cantitatile de apa pe care le ofera peluzei. Gazonul trebuie la randul sau urmarit periodic, atat la nivelul foliajului cat si la nivel radicular. Daca gazonul are radacinile adanci in sol(minim 10-15cm) inseamna ca irigam corect, apa ajunge mai adanc in sol si radacinile se dezvolta in profunzime. La fel si daca foliajul este des, verde si ritmul de crestere este unul consistent.

Autor: Gradinarul.ro

Pasionat de gazon, plante ornamentale si natura in general, am transpus pasiunea in articole prin intermediul carora sper sa va ofer o parte din experienta mea si sa va ajut sa obtineti performante cat mai bune, prietenoase cu mediul inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide