
Dupa insamantarea gazonului, irigarea este cea mai relevanta etapa, de ea depinzand rezultatul semanarii intr-o proportie covarsitoare. Implementarea programului de irigare trebuie facuta tinand cont de temperaturile ambientale, tipul de sol/substratul adaugat pe post de top dressing, cat mai ales de tipul de sistem de irigat pe care il detinem.
Ca un preambul, am analizat trei optiuni de irigare, pe care le-am enuntat si in titlul acestui material, iar concluziile sunt urmatoarele:
- Sistemul de irigat automatizat, implementat inainte de semanarea gazonului, reprezinta cea mai buna solutie. Are avantajul realizarii conform unei schite de montaj, se fac masuratori in prealabil astfel incat aspersoarele sa acopere in totalitate suprafata si se adapteaza cu potentialul sursei de apa la nivel de debit pentru a avea o irigare uniforma. Un alt avantaj este faptul ca se poate automatiza setandu-va cand veti iriga, pentru ce perioada de timp, astfel veti avea control deplin si pe cantitatea de apa administrata gazonului dupa semanare si nu numai.
- Sistemul de irigat cu aspersoare mobile, de suprafata, ar fi varianta adiacenta, pentru persoanele care nu au posibilitatea sa recurga la varianta anterioara. Este o solutie mai accesibila, necesita mai multa implicare din partea voastra pentru a muta aspersorul incat sa acoperiti intreaga peluza si nu se poate automatiza.
- Irigarea la mana, cu furtunul, o solutie pe care noi nu o recomandam decat in situatii speciale. Pe langa faptul ca nu veti reusi sa irigati facil, fiind un mare consumator de timp mai ales daca peluza este vasta, nici nu aveti control pe miscari si pe cantitatile administrate. Practic, irigati greu si deficitar, iar din acest considerent nu recomandam decat daca aveti o peluza de dimensiuni reduse, de 20-40m2 si dispuneti de suficient timp liber.
De cate ori irigam gazonul dupa semanare?
Vom imparti in trei perioade aceasta etapa si vom incerca sa detaliem pe cat se poate fiecare aspect, astfel incat sa aveti parte de cel mai bun rezultat.
Irigarea de germinare – Majoritatea soiurilor de gazon rasar in 1-2 saptamani, iar aceasta perioada este oarecum critica pentru germinarea in conditii bune. Fara un sol permanent umed in primii 2-3cm semintele vor germina mult mai greu sau deloc, riscurile unui gazon format din palcuri de iarba fiind semnificativ.
Evitati scenariile sumbre si irigati ori de cate ori este necesar si observati ca solul se usuca la suprafata. Practic, dupa semanare veti avea nevoie de 3-5 irigari in fiecare zi, in functie de vremea de afara. Daca este foarte cald, peste 25 de grade Celsius, putem chiar sa irigam si mai des de atat. In aceste doua saptamani, pana cand micile plante de gazon incep sa apara, mentinem solul umed in permanenta.
Irigarea de dupa rasarire – Dupa ce gazonul rasare si firele de iarba masoara deja 3-5cm, sistemul radicular deja este mai proeminent in sol si are capacitatea de a cobora mai mult in profunzime pentru a-si obtine apa. Nu mai irigam zilnic de multe ori ci vom stabili un program cu una, maxim doua irigari zilnice, care sa totalizeze aproximativ 7-10L de apa pe metru patrat.
In acest punct al dezvoltarii gazonului, dupa semanare, este important sa pastram foliajul zvantat, mai ales daca ne apropiem de vara si deja temperaturile depasesc 25 de grade Celsius in cursul zilei. Puteti iriga dimineata devreme, eventual inca o data dupa amiaza(orele 15-17, in functie de anotimp).
Irigarea dupa prima tundere – De regula, prima tundere a gazonului proaspat semanat se face atunci cand planta ajunge la o deplina maturitate, firele de iarba masurand 8-10cm. Radacina este puternic ancorata in sol, este ramificata suficient de bine si are o buna capacitate de hidratare, preferand mai degraba apa la adancime pentru a o ajuta sa-si elaboreze si mai mult sistemul radicular dar si pentru a nu se bate pe resursa de apa cu buruienile.
In acest stadiu, gazonul se iriga rar si abundent, conform schitei de irigare pe care o aplicam si in cazul peluzelor mature. O peluza ajunsa la maturitate necesita aproximativ 15-30l/m2 de apa(in functie de anotimp), administrarea facandu-se in 1-2 reprize de irigat saptamanal. Noi recomandam o singura irigare saptamanal, irigatul rar si abundent ajutand planta sa isi coboare radacinile adanc in sol, luptand activ si in combaterea buruienilor din peluza.
Sfatul specialistului: Indiferent ca folositi un sistem de irigat automatizat sau aspersoare de suprafata, masurati cantitatile de apa administrate peluzei facand testul cu caserole. Cea mai importanta caracteristica a sistemului de irigat este optimizarea lui, verificand cantitatile de apa administrate va asigurati, totodata, ca apa este distribuita uniform pe toata suprafata gazonului.
Care sunt cantitatile de apa administrate gazonului dupa insamantare?
Cantitatile de apa sunt corelate de temperaturile ambientale, de anotimpul in care ne regasim si de precipitatiile de care avem parte. In conditiile in care nu avem precipitatii, avem urmatoarele scenarii:
In primele doua saptamani de dupa insamantare, in perioada de germinare, cantitatile de apa le adaptam in functie de temperaturi dupa cum urmeaza:
- 6-7l apa/m2/zi – daca avem temperaturi de peste 28 de grade Celsius ziua(cazuri izolate, nu este recomandat sa semanam gazonul daca este atat de cald afara, riscurile aparitiei bolilor fiind ridicat).
- 4-5l apa/m2/zi – daca temperaturile sunt cuprinse intre 22 si 27 de grade Celsius.
- <4l apa/m2/zi – daca temperaturile sunt mai mici de 22 grade Celsius.
Dupa rasarire, cand iarba a ajuns deja sa fie destul de deasa si masora 4-5cm inaltime, vom iriga dupa cum urmeaza:
- 8-10l apa/m2/zi – impartim cantitatea in doua irigari, una dimineata, una dupa amiaza.
- 5-7l apa/m2/zi – utilizam aceasta cantitate doar daca temperaturile sunt mai mici de 22 de grade Celsius sau daca peluza este partial umbrita.
Irigarea de dupa prima tundere se face deja cu o cantitate de apa mai mare, de preferat administrata mai rar:
- 15l apa/m2/saptamana – impartim cantitatea in doua irigari pe saptamana, de preferat efectuate dimineata si nu seara, pentru a pastra foliajul cat mai zvantat, indeosebi daca temperaturile sunt ridicate – pastrarea unui foliaj zvantat va ajuta sa conservati gazonul si sa-l tineti departe de aparitia bolilor fungice.
Irigarea dupa prima fertilizare(dupa a 4-a tundere, aproximativ) se face cu cantitati recomandate pentru un gazon matur:
- 25l apa/m2/saptamana – puteti sa administrati cantitatea in doua irigari, insa noi recomandam sa o administrati intr-o singura irigare pe saptamana, pentru a indruma gazonul sa exploreze solul cat mai in profunzime cu sistemul radicular. Corelati aceasta cantitate si cu sezonul de ploi si temperaturile ambientale, poate fi mai scazuta daca este primavara/toamna, sau chiar si de 30l/m2 daca este vara si avem parte de canicula.
Sfaturi utile despre irigarea de dupa insamantare
- Aruncati o privire pe prognoza meteo, cantitatile de apa enuntate mai sus si frecventa administrarii acestora trebuie corelate si in functie de precipitatii. Pe site-urile de profil aveti acces inclusiv la cantitatea de apa dintr-o anumita zi.
- Adaptati cantitatile facand teste de sol. Daca o peluza este umbrita cu siguranta va avea nevoie de o cantitate mai mica de apa decat am enuntat noi in acest articol.
- Dupa ce gazonul ajunge la maturitate, iriga-l rar si abundent, in acest fel va fi mai sanatos si va suprima buruienile.
- Irigam peluza ajunsa la maturitate cu o cantitate de apa saptamanala care sa fie aproximativ egala cu media temperaturilor anuale din luna in care va aflati. De exemplu, vara, in lunile caniculare, vom ajunge la 30l de apa/m2 in fiecare saptamana.