Cum scapam de muschi si ciupercile din gazon? Sfaturi, remedii si preventie

muschi si ciuperci in gazon, cum scapam de ele

Printre cei mai nedoriti inamici ai gazonului nostru regasim muschiul(apare indeosebi in zonele umede/umbrite), ciupercile(apar mai ales dupa ploi abundente, irigari necontrolate) si bureti(la el ca ciupercile, ii intalnim frecvent acolo unde exista umezeala si PH-ul solului este mult prea acid.

Principalele motive, pe langa cele legate de precipitatii, absenta soarelui si solul problematic, sunt strict referitoare la maniera de intretinere a gazonului. Daca nu irigam corect si daca nu scarificam de 2-3 ori pe an, aceste probleme se manifesta mai mult decat evident, iar totul culmineaza cu o stare general rea a peluzei noastre.

Prin scarificare, de exemplu, indepartam atat firele de iarba batrane si uscate din gazon, dar si frunzele asternute toamna, stoloni si rizomi nedoriti + alte materii organice problematice.

Pe de alta parte, daca avem grija sa irigam corect, toate aceste probleme sunt cu siguranta tinute mult mai bine sub control.

Irigarea abundenta, principala problema pentru aparitia muschiului in gazon

Asa cum aminteam anterior, muschiul apare in gazon indeosebi in zonele umbrite, acolo unde umezeala isi face de cap iar absenta soarelui nu permite uscarea solului la suprafata. Practic, acolo unde nu avem deloc soare si irigam din belsug, solul va fi tot timpul umed, aspect care favorizeaza aparitia muschiului si a altor boli fungice.

Ce trebuie sa stii despre muschi este ca el nu seamana deloc cu gazonul, neavand deloc radacini si preferand umezeala constanta. Practic, daca un gazon sanatos se dezvolta atunci cand solul este bine zvantat, radacinile ajung mult in profunzime si primesc apa constant, insa rar din punct de vedere al frecventei, muschiul se comporta diametral opus. Muschiul prefera un sol umed, prefera apa in cantitati mici dar dese, ba chiar ii place mai degraba roua decat o irigare abundenta dar rara.

Daca nu v-ati dat seama inca de modul prin care stopam muschiul din gazon, raspunsul este destul de simplu: irigam rar, o data pe saptamana daca ne permite sistemul de irigat, insa cantitatea de apa sa fie suficienta pentru ca gazonul sa creasca armonios, iar radacinile sale sa parcurga un drum sublim, cat mai adanc in sol. Apa de la suprafata nu ajuta, in timp ce umezeala din profunzime prolifereaza doar gazonul, NU si muschiul sau alte buruieni!

Apa in exces favorizeaza si aparitia ciupercilor si a buretilor

Mult prea multa apa intr-o peluza, fie ca vorbim despre irigari prea dese sau despre ploi abundente, ajuta la apartia ciupercilor si a buretilor. Desi sunt inofensive si nu ataca in mod direct gazonul, mult prea multe ciuperci pot sa-l slabeasca radicular, afectand totodata si estetica generala a peluzei.

probleme cu ciupercile in gazon

Combaterea ciupercilor din gazon se face regland cantitatile de apa pentru ca gazonul sa fie singurul care culege roadele acestei activitati de intretinere. Gazonul necesita irigare rara si abundenta, chiar si vara, atunci cand temperaturile sunt caniculare. Conditia de baza este ca sistemul radicular sa fie unul bine impamantenit, bine fertlizat, doar in acest mod reusim sa mentinem un gazon sanatos, fara ciuperci, bureti sau alte probleme de acest gen.

Am muschi in gazon, cum rezolv problema? Cum scapam de muschiul din gazon?

Muschiul nu dispare de la sine din gazon, mai ales daca nu eliminam cauzele principale: umezeala in exces. Asadar, lasam solul sa se zvinte bine si vom incepe procedura de scarificare pentru a indeparta stratul de muschi nedorit. Putem face chiar si 2-3 treceri cu scarificatorul, in functie de rezultatul dorit, important este sa indepartam cat mai mult din materia organica nedorita.

Ulterior, vom strange cu o grebla muschiul, ciupercile sau orice alte materii organice iesite la suprafata peluzei si vom demara procedurile de suprainsamantare. Este esential sa suprainsamantam peluza afectata, doar asa vom reusi sa indepartam definitiv problemele, gazonul avand nevoie de o indesire naturala pentru a lupta cu muschiul.

In paralel, putem aplica un ingrasamant cu substanta activa impotriva muschiului precum Dark Green. Nu indeparteaza muschiul deja prezent in gazon in totalitate, insa daca el este aplica odata cu scarificarea si suprainsamantarea, ajuta foarte mult la stoparea dezvoltarii oricarei alte forme de muschi pe viitor(evident, daca vom mentine un tabiet de ingrijire optim, cu cantitati de apa moderate, mai ales la umbra).

Gazon mai des, sanse mai mici sa mai avem de-a face cu muschiul

Acesta este motivul esential pentru care alegem sa facem suprainsamantare in peluza curatata recent de muschi. Un gazon des consuma mai multa apa din sol, detaliu care descurajeaza aparitia muschiului. Fara apa la suprafata solului si fara prea mult spatiu unde sa se dezvolte, muschiul nu va avea forta sa prospere in peluza noastra.

In cazul perioadelor din an cand avem parte de roua, aceasta nu se mai depune direct pe sol, un alt amanunt care ajuta la formarea muschiului in gazon. Daca avem un gazon des, roua se depune pe foliaj, apa ajungand mult mai greu pe sol pentru a alimenta muschiul.

Aveti o peluza umbrita in totalitate si drenajului solului este destul de precar?

Un bun drenaj al solului ar trebui sa va ajute in lupta naturala pentru aparitia muschiului pe viitor. De regula, solurile argiloase au aceasta problema, avand capacitatea de a retine mai bine apa fata de un sol nisipos. In combinatie cu o zona umbrita in marea ei majoritate a zilei, in mod cert fac casa buna pentru aparitia muschiului.

Umbra nu o putem controla, astfel ca nu ne ramane decat sa rezolvam problema drenajului. Imbunatatirea drenajului se poate face prin adaugarea unui top dressing periodic alcatuit din nisip spalat. In strat de 1cm, adaugat de doua ori pe an, o sa transforme un sol argilos cu o buna retentie de apa intr-un sol bine drenat, care va lupta natural impotriva aparitiei muschiului in gazon si va drena apa corespunzator.

Sfatul specialistului: Folositi produse pe baza de acid humic pentru a ajuta solul sa se dreneze mai bine. Acesti biostimulatori pentru gazon favorizeaza drenarea apei mult mai bine la nivelul solului, produsele fiind admise inclusiv in agricultura de tip BIO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide