
Cauzele pentru aparitia denivelarilor dintr-o peluza pot fi multiple, majoritatea dintre ele survenind unor erori de abordare a procesului de insamantare. Concret, daca pasii urmati in realizarea insamantarii nu au fost respectati cu strictete si solul nu a fost pregatit corect, in proportie foarte mare va veti lovi de cateva situatii care se pot traduce prin aparitia unor asa-zise denivelari, unele mai evidente, altele mai putin vizibile cu ochiul liber dar pe care le veti simti inclusiv cand veti tunde sau veti scarifica peluza.
Iata o serie de factori care pot provoca denivelarile in gazon in urma unui proces de insamantare defectuos:
- Ai adus umplutura si ai asezat-o pe un strat vegetal existent fara sa indepartezi in totalitate iarba sau buruienile. Este o eroare comuna, iar stratul recent adus nu se va aseza corespunzator, in cazul dezintegrarii vegetatiei vechi formandu-se goluri. Solutia este sa indepartezi mai intai stratul vegetal vechi, ulterior sa asezi umplutura si sa o nivelezi/tasezi corespunzator.
- Stratul de umplutura este mult prea gros si nu ai tasat corect. Solutia este sa fi asezat pamantul nou in mai multe straturi si sa fi efectuat operatiunea de tasare dupa fiecare strat. In acest fel ai un mai bun control pe nivel si stratul nou de pamant adus va avea o mai buna planeitate.
- Nu ai tavalugit deloc sau ai facut-o superficial atunci cand ai semanat sau cand ai montat gazonul rulou. Solutia este, evident, sa folosesti un tavalug si sa faci minim 2-3 treceri cu el peste semintele imprastiate si peste stratul de acoperire(top dressing), la fel si dupa ce ai montat rulourile.
- Ai un sol de tip argilos, care este predispus la a se lasa, in acest fel denivelarile apar in maxim 2-3 ani de la semanare. In acest caz, exista si situatii in care denivelarile sunt si mai pronuntate, indeosebi atunci cand curtile despre care facem referire sunt supuse unui trafic intens: copii, animale de companie. Solutia este sa tavalugesti bine pamantul la semanare si faci un top dressing de 1-2 ori pe an format din nisip spalat, granulatia cea mai mica, pentru a reusi sa mentii o planeitate cat mai buna a peluzei.
- Ai un sistem de irigare improvizat, care nu este bine optimizat pe zone si care uda in exces anumite portiuni de gazon. In aceasta situatie, indiferent ca ai un sol argilos sau de alta natura, apa in exces este un motiv de aparitie a denivelarilor, mai ales daca avem si trafic peste medie solul compactandu-se excesiv. Solutia in aceasta situatie este sa irigi uniform peluza si sa nu expui anumite zone la o irigare cu o cantitate de apa prea mare. Eventual, daca nu poti adopta un sistem de irigat profesional, asigura-te ca peluza primeste apa conform schemei de irigare/sezon si, de preferat, evita traficul imediat dupa irigare.
- Nu ai realizat corespunzator panta la insamantare si nu ai tinut cont de regula celor 5 grade din centrul peluzei inspre margini. De regula, noi adoptam o panta care sa “cada” fie din centrul peluzei spre laterale, fie dinspre o constructie spre laterale, daca nu dorim ca apa sa balteasca in imediata apropiere a casei/garajului/terasei/samd. Asadar, solutia este ca peluza sa fie mai inalta in centrul ei sau in apropierea constructiilor, astfel incat apa sa nu balteasca. Totodata, in centrul peluzei se presupune ca este cel mai mare trafic, deci o inaltime mai mare ajuta peluza sa-si mentina o mai buna planeitate si sa nu se formeze o gaura in mijlocul gazonului.
Cum procedam daca avem deja denivelari in peluza existenta? Se mai pot remedia?
Bineinteles! Chiar daca situatiile si rezolvarile expuse anterior sunt mult mai indicate pentru cei care intentionati sa preintampinati denivelarile in gazon, exista si solutii de aplicat in cazul peluzelor deja infiintate. Poate ca ati fi tentati sa credeti ca singura solutie de rezolvare a unei denivelari in gazon ar fi aducerea unui cilindru compactor sau a unui tavalug, ar trebui sa luati in calcul mai degraba urmatoarele scenarii si operatiuni de solutionare:
- Denivelarile sunt minore, de 1-2cm? Cea mai buna solutie este sa faceti o singura operatiune de top-dressing, odata cu operatiunea de scarificare. Pentru a scapa de aceste denivelari in gazon de mici proportii, tundeti gazonul la cea mai mica treapta a masinii de tuns, scarificati cu arborele cu sarme pentru a culege resturile vegetale uscate, puteti face si o trecere cu arborele cu lame metalice, suprainsamantati cu soiul de seminte gazon preferat si adaugati un top dressing de 1, 1.5cm compus din 3/5 parti de nisip granulatie mica si 2/5 pamant negru(amestecati bine cele 2 componente intr-o roaba/cuva metalica si imprastiatile cu o lopata). Top dressing cu nisip sau nisip+pamant in proportiile de mai sus puteti face anual/bianual pentru a pastra nivelul dorit.
- Aveti denivelari mai mari 3cm? Puteti sa le remediati folosind nisip spalat de la balastiera, in granulatia cea mai mica. Totusi, luati in calcul ca rezolvarea se face treptat, cu pasi marunti dar siguri. Nu este recomandat sa aduceti un strat de nisip mai mare de 1, 1.5cm de nisip intr-o operatiune, astfel ca puteti calcula natura si amploarea denivelarilor si sa corectati cu straturi de nisip la interval de cateva luni.
Am denivelari mai mari in peluza, cum le remediez?
Daca va situati in acest scenariu si denivelarile sunt majore, de ordinul a cateva degete(5cm+), situatia este putin mai complicata si depinde de amploarea peluzei si de numarul acestor denivelari.
Presupunand ca nu sunt atat de multe denivelari, puteti actiona local, dupa cum urmeaza:
- Indepartam iarba actuala printr-o scarificare agresiva(o colectam in totalitate, altfel se vor crea alte goluri in urma acoperirii si descopunerii acesteia in timp, deci alte denivelari pe viitor).
- Dupa ce am curatat solul de iarba veche, completam cu substrat nou pana la nivelul dorit
- Tavalugim de cateva ori din ambele directii(sus-jos, stanga-dreapta) pentru a ne asigura ca pamantul este compactat corect
- Imprastiem semintele si ingrasamantul solid de insamantare, le incorporam in sol.
- Aplicam un top dressing de 1cm si tavalugim din nou pentru a avea un sol drept.
Mai exista si situatia nefericita in care curtea este mare, denivelarile sunt de ordinul a cativa cm si in multiple zone, fapt care poate sa va dea multe batai de cap in privinta solutionarii. In cazuri extreme, se poate decoperta complet si se poate reface peluza de la zero, mai ales daca solul nu este de calitate si necesita adaugiri/schimbari de substrat, gazonul vechi nu se prezinta intr-o stare prea buna, are buruieni si se doreste refacerea lui, se doreste realizarea unui sistem de irigare automatizat, samd. In aceste conditii, va recomandam sa cititi ghidul complet de semanare si sa acordati o maxima atentie la ceea ce inseamna pregatirea solului, veti regasi pasii de urmat pentru a preintampina orice inseamna denivelari in gazon si aparitia lor pe viitor.