
In perioada ploaiasa a anului, gazonul este cel mai predisus la aparitia bolilor fungice provocate de agentii patogeni. Acestia au nevoie de o umiditate excesiva, iar cateva zile ploioase reprezinta mediul perfect pentru a se instala si pentru a deregla mediul propice in care gazonul vostru se dezvolta.
Efectul agentilor patogeni se remarca atat la nivel radicular cat mai ales la nivelul foliajului, influentandu-I in mod negativ si conferindu-i o estetica precara. Un prim mod de preventie ar fi sa aplicam fungicide, insa acestea sunt deseori costisitoare si nu au un efect prea indelungat. Mai mult de atat, daca boala s-a instalat deja, efectul fungicidului este strict de stopare a evolutiei bolii, foliajul deja afectat nemaivand capacitatea de a se reface, deci va trebui inlocuit gazonul in zonele puternic impactate.
Cum putem actiona pe cale naturala?
Tehnologia avansata din domeniul fitosanitar ne ajuta in aceste vremuri in care bolile plantelor sunt tot mai numeroase si tot mai rezistente. Exista produse realizate din ingrediente 100% naturale, cu o eficienta mult mai buna decat cele chimice si care au si avantajele de a fi prietenoase cu mediul inconjurator si cu oamenii sau cu animalele.
Aceste produse de ultima generatie utilizeaza ingrediente cu efect antibiotic asupra bacteriilor si a fungilor si au ca scop preventia bolilor prin intermediul inducerii unei rezistente imbunatatite si a antagonismului microbian. In randurile urmatoare va vom prezenta cele doua metode revolutionare de combatere a bolilor in gazon precum si exemple concrete de tratament pentru diferite situatii.
Ce este antagonismul microbian si cand se foloseste
Cand spunem antagonism microbian ne referim la utilizarea unor microorganisme precum ciupercile sau bacteriile, care au capacitatea de a lupta impotriva microorganismelor patogene dupa cum urmeaza:
- Confera o densitate per m2 ridicata, crescand concurenta si in privinta absorbtiei de nutrienti
- Au in componenta fungi benefici care au capacitatea de a se hrani cu bacteriile si fungii patogeni, care reprezinta parazitii din gazon.
- Distrug microorganisemele patogene cu ajutorul unor substante antibiotice pe care le au in componenta.
Pentru a avea rezultate optime, trebuie sa aveti garantia ca raportul dintre microorganisemele benefice si cele care produc bolile este intotdeauna in favoarea celor ajutatoare pentru flora din gazon. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca avem fungi si ciuperci benefice inca de dinainte de aparitia celor daunatoare.
Sfat practic: Se face un tratament foliar de administrare a produselor pe baza de microorganisme benefice o data la 30, maxim 60 de zile. Puteti aplica tratamentul foliar Myco Power, pe care il puteti utiliza cu dublu scop: fie singur, pentru a preintampina bolile in gazon, fie impreuna cu un ingrasamant a carui substanta organica este pe baza de acizi humici, asa cum este Precision, in acest mod oferind si un aport nutritiv optim si un medium ai bland pentru refacerea gazonului.
Cum crestem rezistenta gazonului la boli printr-un plan de tratament adecvat
La fel cum corpul uman are o imunitate care il ajuta sa treaca mai usor peste diferite afectiuni, asa se comporta si gazonul impotriva bolilor. Gazonul, indeosebi soiurile nobile, au o inteligenta nativa si capacitati multiple de a lupta pe cont propriu impotriva fungilor. Pentru a creste nivelul de rezistenta si pentru a-l ajuta in aceasta batalie de supravietuire, este necesara stimularea plantei cu ingrasaminte specifice, care au urmatoarele roluri:
- Imbunatatesc structura vegetala pentru a o face mai puternica impotriva actiunii bacteriilor.
- Cresc puterea de vindecare dupa infectare, cu sanse mai mari de remediere fara actiunea substantelor chimice.
- Produc un scut de protectie microbian impotriva agentilor patogeni.
Practic, cu ajutorul administrarii periodice de substante minerale cu scop nutritiv, indeosebi a celor de tip foliar, se simuleaza modul in care actioneaza bolile asupra gazonului si se induce o stare de alerta constanta, de aparare prin cresterea numarului de metaboliti si a sistemului de aparare vegetativ.
Recomandarea noastra: Folositi periodic produsele Precision + Winner/Green Top/Active Top si veti oferi gazonului atat nutrientii de care are nevoie pentru o crestere armonioasa cat si mediul propice pentru a-si dezvolta o imunitate optima impotriva bolilor.
Plan de tratament complet care iti pot salva peluza de boli
Principalul avantaj al utilizarii produselor naturale de preventie a bolilor este cel de tratament, insa nu trebuie exclus si faptul ca, prin natura ingredientelor atent alese, veti avea parte si de un stimulent de crestere a plantei si a imunitatii ei, care vor imbunatati vitalitatea si rezistenta in timp.
Cele mai frecvente luni in care apar bolile fungice sunt cele de vara, incepand cu finalul lunii mai si pana in luna august. Cele mai predispose sunt peluzele recent infiintate, fie prin semanare, fie prin gazon rulou. Pentru a tine sub control aparitia bolilor in gazon, recomandam utilizarea unui tratament preventiv complet.
- Antagonismul microbian al gazonului – folosim produsul foliar Myko Power inca din primavara, acesta continand spori de ciuperci cunoscuti si sub numele de endomicorize. Este cel mai concentrat produs de pe piata si este ideal de aplicat la insamantarea gazonului sau la suprainsamantarea lui.
- Inducerea rezistentei la gazon – Pre Stress – un tratament foliar de calitate superioara care are in componenta sa numai putin de 65 de elemente naturale care favorizeaza cresterea plantei. Microelementele din acest produs vor fi captate de gazon si-l vor ajuta sa isi sporeasca functiile vitale in lupta sa impotriva bolilor fungice.
- Utilizam un mix de ingrasaminte foliare pentru a-I oferi peluzei nutrientii necesari. O planta sanatoasa, hranita corespunzator, isi creeaza un sistem imunitar puternic, ce o va ajuta sa treaca mai usor peste orice invazie a daunatorilor in gazon.
Sfatul specialistului: Pentru a mentine gazonul sanatos trebuie sa ii oferiti o intretinere corespunzatoare. Prin intretinere corespunzatoare ne referim la cateva detalii extrem de importante:
- Irigam corect gazonul in functie de sezon.
- Scarificam gazonul de 2-3 ori pe an pentru a indeparta feltrul(stratul vegetativ mort care se depune pe sol si este compus din rizomi, stoloni, radacini sau alte materiale vegetative din atmosfera).
- Nu sarim etapele importante de fertilizare(3-4 aplicari de ingrasamant solid si o aplicare de ingrasamant foliar in fiecare luna), sunt baza unui gazon bine alimentat cu resursele minerale de care are nevoie.
- Aplicam, mai ales daca am tot avut probleme in trecut, produse de intretinere a gazonului, cu scop de tratament si de biostimulare.