Top Dressing – ce inseamna, cand poate fi folosit si care sunt beneficiile lui

top dressing gazon - ce este si cand se foloseste

Pentru cei mai putin familiarizati cu notiunea de top dressing, vom incerca sa detaliem putin termenul cat si componenta pe care acesta poate sa o aiba. Totodata, conteaza mult rolul acestuia pentru gazon cat mai ales modul in care-l aplicam si perioada optima din an cand este recomandata folosirea lui.

Asadar, denumim top dressing completarea cu un strat fin compus din pamant, pamant+nisip, doar nisip sau alte produse complementare din comert precum substratul de gradina/compostul. Practic, indiferent de combinatia de produse enumerata mai sus, termenul de top dressing acopera tot acest spectru larg si se foloseste pentru a acoperi semintele utilizate fie la semanarea gazonului, fie la suprainsamantarea/repararea acestuia dupa o operatiune de scarificare, de exemplu.

Pornim discutia de la nevoile peluzei voastre si scopul pentru care folosim top dressing. Iata cateva potentiale scenarii in care avem nevoie de top dressing in gazon si solutiile pe care vi le recomandam pentru a avea cele mai bune rezultate.

Top dressing la semanarea gazonului

In procesul de insamantare gazon(aveti si aici un ghid complet de semanare) top dressing-ul joaca un rol foarte important in obtinerea unei peluze optime. Un intreg capitol din ghidul nostru se refera la acoperirea semintelor cu un strat suplimentar de pamant sau nisip pentru a realiza un pat germinativ optim pentru rasarirea semintelor.

Putem utiliza un top dressing la insamantare compus fie din 2/5 parti pamant + 3/5 parti nisip(varianta optima din punctul nostru de vedere), fie doar din pamant negru/compost(solutia mai scumpa dar la fel de buna), fie doar din nisip spalat cu cea mai mica granulatie(varianta ieftina, de buget, dar care se poate dovedi suficienta mai ales daca aveti un sol argilos). Stratul recomandat este de 1, maxim 2cm. Iata cateva dintre avantajele utilizarii top dressingului la semanare:

  • Asiguram un pat germinativ optim pentru rasarirea uniforma a peluzei – semintele acoperite vor avea o pozitionare ideala pe intreaga suprafata si nu vor fi expuse imprastierii in cazul unei ploi sau a unei irigari prea puternice.
  • Impiedicam pasarile sa ne rareasca semintele de pe sol, top dressing-ul acoperind suprafata si tinandu-le la distanta.
  • Realizam o buna planeitate a peluzei – dupa distribuirea semintelor si a ingrasamantului la semanare, prin folosirea unui top dressing putem tavalugi inca o data suprafata pentru a-i imbunatati structura/planeitatea.

Top dressing dupa suprainsamantarea gazonului

Mai utilizam top dressing(cel putin asa este recomandat) indeosebi atunci cand se face o suprainsamantare serioasa, pentru a reface structura gazonului. Fie ca luptam cu buruienile sau dorim o schimbare a soiurilor dominante de gazon, suprainsamantarea este modalitatea cea mai buna de a rezolva aceste aspecte.

Suprainsamantarea se poate face cel mai bine primavara sau toamna, cat timp temperaturile din timpul zilei sunt cuprinse intre 12 si 25 de grade Celsius. Operatiunea de adaugare top dressing este similara ca in cazul insamantarii, ea fiind precedata de o scarificare cu arborele cu sarme sau lame si de distribuirea noilor seminte de gazon.

Folosim top dressing pentru a acoperi semintele si pentru a le favoriza germinarea, iar optiunile sunt similare: pamant de gradina, compost, nisip de granulatie mica. Important in cazul suprainsamantarii este sa folosim straturi subtiri in ceea ce priveste top dressing-ul, de maxim 1.5cm, pentru a nu afecta iarba deja prezenta in peluza.

Top dressing pentru a imbunatati planeitatea si sanatatea gazonului

Avem denivelari majore in peluza si dorim sa facem o corectie? Recomandarea noastra este sa recurgem la top dressing pentru a remedia aceste inconveniente. De 2-3 ori pe an se recomanda aplicarea unui strat de nisip sau 3/5 nisip + 2/5 pamant/compost pentru a corecta urmatoarele aspecte:

  • Denivelarile aparute dupa semanare sau dupa tasarea solului, ele sunt destul de deranjante la tuns si totodata colecteaza apa impiedicand cresterea uniforma a gazonului.
  • Completarea cu un aport organic complementar, in top dressing avand posibilitatea de a adauga diferite substante benefice solului cum ar fi cele humice sau bacterii favorabile pentru a combate aparitia bolilor(un exemplu este Myko Power, un produs pe baza de micorize care favorizeaza absorbtia de nutrienti a gazonului si ii confera un mix optim de bacterii bune in lupta cu cele mai frecvente probleme fungice ale gazonului).

Sfatul specialistului: Faceti minim doua completari cu un strat de 1cm de top dressing, de preferat atunci cand scarificati. Puteti, totodata, sa imbunatatiti peluza cu seminte proaspete de doua ori pe an, primavara si toamna, pentru a pastra tineretea gazonului vostru. Aplicarea top dressingului de doua ori pe an favorizeaza imbunatatirea drenajului, a planeitatii peluzei si implicit confera o sanatate imbunatatita per ansamblu.

Autor: Laurentiu Iancu

Pasionat de gazon, plante ornamentale si natura in general, am transpus pasiunea in articole prin intermediul carora sper sa va ofer o parte din experienta mea si sa va ajut sa obtineti performante cat mai bune, prietenoase cu mediul inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide