Cum alegem corect semintele de gazon – soare, umbra, sport sau universal, rezistent la trafic

seminte de gazon - cum alegem soiurile

Multe persoane ne solicita sfaturi in privinta alegerii corecte a semintelor in functie de anumiti factori precum ar fi: gradul de insorire/umbrire al curtilor, disponibilitatea de irigare constanta, timpul alocat intretinerii, estetica generala a gazonului, nivelul de trafic/uzura cat si alti factori izolati. Pentru a va ajuta in a lua cele mai bune decizii, am decis sa prezentam informatii de specialitate precum si recomandari de produse, astfel incat rezultatul sa fie cat mai apropiat de dorintele voastre si, totodata, sa obtineti o peluza care sa fie usor de intretinut, fara costuri ridicate.

Ce tipuri de seminte comercializam, specii si soiuri populare

Gradinarul.ro importa soiuri de iarba atent selectionate, produse de branduri consacrate din Italia, cu experienta de peste 150 de ani in amenajarea curtilor, a parcurilor si a terenurilor de sport. Pentru Romania, am ales seminte de gazon pretabile climatului autohton, compuse din specii testate, cu rezultate excelente, precum: festuca arundinacea, lolium perenne, festuca rubra sau poa pratensis.

Insa si aceste specii de gazon au la randul lor subspecii sau soiuri, asa cum se intampla si in randul legumelor, fructelor sau a altor plante. In cazul magazinului nostru veti regasi produse care par similare, dar ale caror soiuri diferite va vor oferi rezultate diferite. Exemplificam mai jos cateva produse si componenta lor, precum si diferentele intre ele.

Aggressive 9010 – Componenta acestor seminte de gazon indica prezenta unui procent de 10% poa pratensis si a unui procent de 90% festuca arundinacea, insa in cazul celor 90 de procente de festuca veti regasi, mai exact, doua soiuri diferite, a caror complementaritate vor oferi peluzelor voastre un foliaj fin, des, destul de usor de intretinut, cu o rezistenta sporita atat la soare cat si la umbra, dar si la trafic si cantitati mai scazute de apa.

Country – Desi componenta acestor seminte indica tot 10% poa pratensis si 90% festuca arundinacea, soiurile sunt diferite si rezultatul  va fi si el diferit. Aici foliajul nu este la fel de fin, frunza de iarba este putin mai lata si mai inchisa la culoare. Rezultatul obtinut dupa semanarea semintelor Country va fi un gazon impecabil din punct de vedere coloristic, cu o desime medie dar cu o estetica aparte datorita foliajului mai lat si a culorii verde intens.

Stadio – O gama de seminte premium dedicata indeosebi peluzelor cu trafic foarte ridicat, indeosebi pentru curtile unde exista animale de companie si copii care se vor juca frecvent. Mixul in acest caz include 35% poa pratensis si 65% lolium perene, un soi de seminte relativ clasic, cu foliaj cu tenta o de verde mai naturala.

Alegerea semintelor de gazon in functie de timpul alocat intretinerii

In cadrul magazinului nostru am ales soiurile de iarba pornind intocmai de la acest aspect, si anume capacitatea de ingrijire si timpul alocat de client. Din acest motiv, produsele noastre sunt niste hibrizi de ultima generatie care au in componenta soiuri cu performante ridicate de crestere si cu un necesar cat mai scazut de irigare/fertilizare.

Astfel, recomandam semintele Aggressive, Country sau Stadio pentru ca intrunesc, concomitent, urmatoarele conditii:

  • Au un nivel de crestere mediu, care iti vor permite sa tunzi o data pe saptamana in majoritatea lunilor din an, exceptie facand lunile mai si iunie, cand perioada de crestere este mai mare darorita precipitatiilor bogate, moment in care puteti tunde si de doua ori saptamanal.
  • Necesita cantitati de apa mai scazute decat alte produse similare din piata, cu posibilitatea irigarii saptamanale si nu zilnice. De altfel, recomandam sa irigati o singura data pe saptamana in perioada aprilie, mai, iunie, septembrie si octombrie(in functie de an, daca avem precipitatii sporite nu va fi necesar sa irigam pana tarziu in toamna). In iulie si august, daca intampinam perioade caniculare, fara precipitatii, se iriga de maxim doua ori pe saptamana cu cantitati de 20-25l/m2.
  • Pentru a pastra peluza in conditii optime puteti opta pentru scheme de 3-4 fertilizari cu ingrasamant solid pe an, va fi suficient pentru a avea un gazon verde tot anul. Adiacent, puteti suplimenta cu aplicari lunare de ingrasamant foliar ce va fi absorbit rapid la nivelul foliajului.
  • Scarificarea se face doar incepand cu anul 2 post insamantare, fiind necesare doar doua scarificari anuale(primavara si toamna) pentru a mentine gazonul sanatos indepartand, totodata, iarba uscata.

Ce seminte folosim in functie de soare/umbra, trafic intens sau sistemul de irigat

Pentru a acoperi cat mai bine nevoile clientilor nostri si pentru a ridica stacheta in privinta calitatii peluzelor avem in oferta produse pentru orice situatie, indiferent ca aveti curti insorite sau umbrite, cu trafic intens sau dispuneti de sistem de irigat automat.

Seminte pentru soare: Sunny – Aceasta gama de seminte a fost special conceputa pentru a avea randament de crestere sporit, o intretinere minimala dar si o estetica aparte in curti sau parcuri preponderent insorite. Daca aveti parte de soare in majoritatea timpului si solul este pretentios, aceste seminte reprezinta o alegere excelenta. Sunt rezistente la temperaturi ridicate, isi pastreaza coloristica chiar si in perioadele caniculare si nu sunt pretentioase in ceea ce priveste irigatul.

seminte gazon soare

Seminte pentru umbra: Shadow – Ideale pentru livezi, zonele din spatele caselor sau peluzele aflate la umbra unor arbori de mari dimensiuni care umbresc peste 70% din perioada zilei. Soiurile din aceasta gama de seminte sunt 25% festuca rubra si 75% festuca arundinacea, cresterea este una buna chiar si cu putina apa, totodata avand rezistenta sporita la aparitia muschiului si la rarirea gazonului provocate de umiditatea sporita.

Seminte universale, pentru soare sau umbra: Aggressive – Mixul nostru premium de seminte, cu soiuri hibride rezistente la trafic, caldura excesiva si cu un necesar de irigare moderat. Fie ca dispuneti sau nu de un sistem de irigat automatizat, aceste seminte sunt excelente pentru a obtine un gazon de calitate in conditii vitrege.

Sfaturi utile dupa alegerea semintelor de gazon

Presupunem ca v-am lamurit in ceea ce priveste natura soiurilor comercializate cat si a produselor specifice, cu plusurile si minusurile lor. Astfel, cunoscandu-va terenul, solul, traficul pe care-l veti avea ulterior semanarii, tipul sistemului de irigat cat si raportul de soare/umbra de pe parcursul zilei, venim in completarea alegerilor voastre cu cateva sfaturi benefice in realizarea unei peluze cat mai placute ochiului, usor de intretinut si cel mai important, sanatoase pe termen lung.

  • Tundeti gazonul saptamanal, chiar si de doua ori pe saptamana daca observati un ritm de crestere bun, indeosebi in lunile mai si iunie. De fiecare data cand tundeti, urmariti sa nu taiati mai mult de 1/3 din lungimea firului de iarba. Concret, daca doriti sa mentineti peluza la o inaltime de 6cm, tundeti atunci cand iarba a crescut pana la o inaltime de aproximativ 9cm.
  • Irigati rar si abundent, in acest fel veti hrani mai mult gazonul si mai putin buruienile. Un gazon intretinut corect, cu un sol adecvat, isi va dezvolta radacini pana la 20cm in adancime. Buruienile, in marea lor majoritate, nu ajung la aceste adancimi, astfel ca o irigare saptamanala cu o cantitate mai mare de apa va duce apa in profunzimea solului, de unde doar planta de gazon se va alimenta.
  • Scarificati bianual, primavara si toamna, pentru a indeparta in proportie cat mai mare plantele de gazon moarte, tulpinile uscate si foliajul bolnav. Important este sa scarificati atunci cand solul este bine uscat pentru a nu risca deteriorarea gazonului sanatos.
  • Aplicati ingrasaminte solide specifice(de primavara, vara si toamna) sau ingrasaminte all season – este esential ca peluza sa fie bine stimulata la nivelul radacinii plantei si sa aiba nutrientii potriviti. Recomandam 3-4 aplicari de ingrasamant solid in fiecare an.
  • Urmariti planeitatea peluzei si adaugati anual un strat de 1cm de nisip pentru a combate denivelarile. Totodata, nisipul ajuta la o mai buna drenare a apei catre radacina si la o absorbtie imbunatatita a ingrasamintelor solide.
  • Completati reteta de fertilizare solida cu aplicari periodice de ingrasamant foliar, ori de cate ori se impune, sau de intretinere. Recomandam aplicarea lunara a ingrasamintelor foliare pentru ca au in componenta lor biostimulatori si fitohormoni naturali care ajuta la o mai buna inradacinare si la indesirea peluzei prin infratire.

Tinand cont de aceste aspecte, semanarea gazonului nu este deloc o sarcina dificil de pus in practica, trebuie doar sa aveti o minima atentie la detalii si sa folositi produse de calitate pentru a completa cu succes implicarea voastra in tot acest proces. Pentru ca, de ce sa nu mentionam acest aspect, munca noastra trebuie rasplatita cu rezultate pe masura, iar produsele profesionale nu fac nimic altceva decat sa fie un garant pentru succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide