Suprainsamantarea Gazonului – Ghid complet pentru imbunatatirea peluzelor

suprainsamantarea-gazonului
Cum majoritatea clientilor nostri, bazandu-ne pe o experienta destul de vasta in amenajarea curtilor si comercializarea produselor dedicate gazonului, prefera sa insamanteze gazonul pe cont propriu, am decis sa va punem la dispozitie un ghid complet de semanare, cu informatii precise dar si cu o ierarhizare a etapelor pentru a obtine o peluza impecabila.Daca insamantarea gazonului este privita ca o etapa singulara, tinem sa mentionam faptul ca este la fel de importanta si ingrijirea ulterioara, anumite detalii conducand(sau din contra, impedicand) la formarea unei peluze care sa va incante. Este relevant sa implementam corect etapele de baza in ceea ce priveste semanarea gazonului atat pentru a avea o rasarire corecta a semintelor dar si pentru a ne bucura de o intretinere facila pe viitor si sa avem un gazon verde tot anul.Va rugam sa urmati cu atentie acest ghid de semanare gazon, sa parcurgeti fiecare etapa cu atentie si sa fiti atenti la toate detaliile. Nu sariti etapele, nu faceti rabat de la efort si mizati pe produse profesionale in ceea ce priveste semintele, ingrasamintele de tip starter(pentru insamantare), aducerea unui sol de calitate sau a realizarea unui top dressing optim, precum si alegerea sistemului de irigat.

1.    Pregatirea terenului – indepartarea vegetatiei, prelucrarea solului, aducerea de umplutura, tasare si nivelare

Sunt doua situatii distincte in cadrul acestei etape: solul prezent este deja incarcat cu vegetatie(iarba sau buruieni) sau aveti un teren liber. O sa le tratam pe ambele pentru a avea informatiile la indemana indiferent in care dintre cele doua posturi in care va aflati.pregatirea solului pentru gazon cu motosapaDaca solul prezinta deja vegetatie, pe care doriti sa o indepartati, asigurati-va ca urmati aceasta procedura cu migala si veti obtine un sol in care nu regasim absolut deloc buruieni sau resturi de iarba veche. Nu este recomandat sa aduceti umplutura pentru a ridica nivelul peste vegetatie, riscati fie sa rasara pe viitor buruieni nedorite, fie sa nu aveti un sol nivelat optim.Asadar, pentru a pregati terenul este recomandat sa indepartati vegetatia pe cale mecanica:
  • Cosim/tundem vegetatia la o inaltime cat mai scazuta cu o motocoasa/masina de tuns;
  • Sapam manual(cu cazmaua sau sapa) parcela de teren sau apelam la o motosapa(va ajuta sa si maruntiti solul si sa scapati de bolovani) – puteti face pana la 3 treceri cu motosapa, in paralel grebland dupa fiecare trecere resturile vegetale nedorite + pietrele.
  • Nu aplicati ierbicid total inainte de a insamanta gazonul, este toxic inclusiv pentru semintele de gazon si poate influenta negativ intregul proces de semanare. Totusi, daca l-ati aplicati, ar trebui sa asteptati macar 2-3 saptamani pana veti continua operatiunile, perioada in care ar trebui sa aiba efect asupra buruienilor(insa doar asupra celor tinere, nu are efect impotriva radacinilor, a semintelor sau a buruienilor vechi, acestea vor rasari oricum din nou). Noi nu recomandam sa aplicati ierbicid Total decat in cazuri exceptionale…
In masura in care solul este curat sau ati adus deja un strat nou de pamant in curte pentru a ridica nivelul, este foarte important sa omogenizati compozitia pamantului in primii 15-20cm. Astfel, parcurgeti etapele de sapare/maruntire cu motosapa si asigurati-va ca terenul devine uniform(o intreptare a terenului o puteti face cu grebla) si compozitia pamantului este omogena(nu aveti straturi diferite conform pozei de mai jos).sol bun vs sol neomogen pentru gazonCe facem daca nu suntem multumiti de nivel? Aducem umplutura! – In aceasta situatie recomandam sa aduceti un sol de calitate(pamant negru, de preferat amestecat cu un strat de 5cm de nisip) – Aducand pamant in curte pentru a obtine un nivel dorit va ajuta in procesul de semanare al gazonului, insa nu uitati de un detaliu important: curatam inainte solul, il eliberam de vegetatia veche, si abia apoi aducem umplutura – totodata, amestecam bine compozitia impreuna cu profilul solului prezent pentru a avea omogenitate ca-n imaginea de mai sus.Tasam terenul si nivelam solul pentru a oferi conditii optime dezvoltarii gazonului – Poate cel mai important detaliu in tot acest proces, un amanunt caruia multi dintre voi aveti tendinta sa nu ii acordati importanta cuvenita. Un teren tasat optim si nivelat corespunzator te va ajuta sa ai conditii ideale de rasarire si va ajuta peluza sa aiba o dezvoltare armonioasa, totodata avand conditiile optime de ingrijire pe viitor. Iata cum procedam si cateva avantaje:
  • Greblam pentru a indeparta ultimele resturi vegetale, bulgari de pamant de dimensiuni mai mari sau pietre de peste 2cm. In acest fel suprafata devine curata si plana si aduce avantaje remarcabile: teren fara denivelari, nu retine apa in anumite locuri si se tunde/scarifica foarte facil.
  • Folosim un tavalug manual sau un cilindru pentru a indrepta solul dar si pentru a-l tasa bine. Daca nu detineti un cilindru puteti folosi un palet pe care-l trageti in mai multe directii.
  • Concomitent, oferim terenului panta optima: dinspre casa spre exterior, cateva grade, un detaliu care ajuta ca apa in exces sa se duca spre lateralele curtii si sa nu aveti probleme cu infiltratiile in imediata apropiere a casei, terasei, garajului sau a oricarei alte constructii similare. Totodata, daca aveti o curte mai generoasa, luati in calcul sa aveti o inaltime ceva mai mare(+2-3cm) in zonele unde estimati trafic, in acest fel preintampinand o eventuala tasare in acele zone.
Sfatul specialistului: Puteti iriga solul inainte de tasare, va ajuta sa comprimati mai bine terenul. Irigam astel incat sa avem primii 5-10cm umeziti, asteptam o zi ca sa se zvante la suprafata si sa nu ni se lipeasca solul de tavalug si facem cateva treceri pana cand obtinem suprafata dorita.

2.    Alegerea semintelor – ce tipuri de seminte folosim in functie de curtea noastra

Principial, semintele se aleg in functie de modul in care dorim sa arate peluza noastra si pentru scopul pentru care o infiintam. Astfel, avem diferite soiuri de iarba din care putem alege, fiecare avand caracteristici oarecum diferite. Magazinul nostru va ofera o gama completa de seminte(seminte gazon profesionale) din care puteti alege produsul optim atunci cand decideti sa faceti insamantarea gazonului:
  • Daca doriti un gazon rustic, cu foliaj bogat si ceva mai lat, de culoare verde inchis, recomandam semintele Country.
  • Daca doriti un gazon sport, rezistent la trafic, pe care puteti sa-l tundeti mai scurt, semintele Stadio sunt ideale pentru acest mediu.
  • Daca doriti un gazon rezistent la seceta, cu foliaj fin si bogat – recomandam semintele Aggressive.
  • Daca doriti un gazon pentru a infiinta o peluza insorita in majoritatea timpului, atunci ar trebui sa optati pentru semintele Sunny, sunt rezistente la seceta in acelasi timp.
  • Daca aveti o curte preponderet umbrita, recomandarea noastra ar fi sa alegeti semintele pentru umbra, rezistente la bolile provocate de umiditatea in exces si la aparitia muschiului – Shadow.
  • Nu in ultimul rand, daca aveti o curte mixta, cu soare si cu umbra, si doriti un gazon foarte usor de intretinut, cu un foliaj mixt, de un verde intens, pretabil excelent la clima Romaniei, recomandam cu drag semintele Rapid, un gazon universal din specii atent selectionate care a avut rezultate excelente in randul clientilor nostri.
seminte gazon - ce alegemNoi recomandam ca atunci cand alegeti semintele sa aveti in vedere mai multi factori, nu doar cum arata un anumit soi de iarba. Astfel, punctam in randurile urmatoare cateva elemente cheie pe care speram sa le cititi inainte de a achizitiona semintele propice in vederea semanarii gazonului:
  • Criteriul soarelui – este cel mai important, pentru ca atat o curte care este foarte insorita cat si una care este preponderent umbrita au caracteristici diferite de crestere/intretinere. Alegeti semintele indeosebi tinand cont de cat este de insorita curtea voastra, solutia optima, daca nu stiti foarte bine sa faceti o analiza de acest gen, fiind un gazon pretabil pentru ambele situatii cum ar fi Aggressive. Curte insorita definim parcela de teren care primeste minim 6 ore de soare/zi. Curte umbrita definim parcela de teren care nu primeste mai mult de 2 ore de soare/zi.
  • Criteriul traficului – Prin trafic intens ne referim indeosebi la animale de companie, mai ales caini, indiferent de talie, dar si la copii/adulti. Daca sunteti in postura in care aveti animale de companie sau 2-3 copii care se joaca constant in curte, alegeti neaparat un gazon cu intretinere redusa si rezistenta buna la trafic.
  • Criteriul irigatului – Daca aveti un sistem e irigat automatizat sau semiautomatizat si puteti face irigari constante, orice tip de seminte este indicat. Insa, daca nu locuiti la adresa constant sau nu aveti sistem de irigat si veti uda cu furtunul si ocazional, este primordiala alegerea unui soi de seminte rezistent la seceta.
  • Criteriul intretinerii – Sunt soiuri de seminte care arata bine doar daca sunt mentinute la o inaltime mica, asa cum sunt cele sport, un detaliu care implica tunderi regulate, deci o intretinere mai mare. De exemplu, in cazul semintelor sport este ideal daca aveti posibilitatea de a tunde la 2-3 zile peluza, eventual sa aveti un robot de tuns. Totodata, un gazon mai rustic sau mixt poate fi mentinut si la inaltimi mai mari, deci cu tunderi mai rare.
  • Criteriul fertilizarii – Cu cat este mai pretentios gazonul in privinta intretinerii si cu cat este mai tranzitat(trafic intens), cu atat este nevoie de fertilizari mai multe si mai dese. Alegem semintele si in functie de bugetul pe care-l alocam ingrasamintelor, cu amendamentul ca un gazon universal poate fi fertilizat mai rar(2-3 ori pe an), in timp ce anumie soiuri de seminte de gazon necesta chiar si 5 aplicari de ingrasamant solid pe an.
Concluzia: ganditi peluza in avans, inca din etapa insamantarii ei. Inca din aceasta etapa puteti pune pe foaie cum vedeti intretinerea viitoare, cat timp doriti sa alocati pentru mentinerea peluzei intr-o stare optima, dar si ce buget doriti sa implicati in tot acest proces. O alegere eronata inseamna timp mai mult investit, bugete mari de mentenanta dar si posibilitatea ca peluza sa nu rasara adecvat daca semintele alese nu sunt de calitate sau nu tin cont de specificul zonei. Daca nu stiti ce seminte sa alegeti sau cum sa faceti un plan complet de intretinere, ne puteti scrie pe adresa noastra de email si va vom raspunde cu mare drag.

3.    Distribuirea semintelor – cum imprastiem semintele corespunzator

In functie de suprafata pe care o aveti de insamantat cu gazon, exista doua modalitati prin care puteti indeplini aceasta etapa: imprastierea la mana sau folosirea unui dispozitiv de imprastiere(care poate fi semiautomat sau automat, cu baterii).De asemenea, rezultatul este influentat in mod covarsitor de capacitatea noastra de a imprastia corect semintele, pe intreaga suprafata pe care o semanam. O distribuire uniforma ne garanteaza o rasarire corecta pe absolut toata suprafata, in timp ce imprastierea incorecta poate conduce la un rezultat diametral opus, in care vom avea palcuri de gazon si multe goluri.Un alt aspect de care trebuie tinut cont atunci cand facem semanarea gazonului este sa nu depasim doza recomandata de producator conform cu semintele folosite. De regula, cantitatile utilizate de profesionisti pentru o rasarire optima si uniforma sunt de 1kg de seminte pentru fiecare 40m2 de peluza sau 25gr/m2.Ce putem face pentru a avea garantia unei raspandiri uniforme a semintelor:
  • Masuram suprafata peluzei pe care dorim sa o infiintam si calculam corect dozajul de seminte. Concret, va lasam cateva exemple: 1kg de seminte pentru 40m2, 5kg de seminte pentru 200m2 sau 10kg de seminte pentru 400m2. Masurati supafata, faceti aria ei si calculati in consecinta ce cantitate de seminte va este necesara.
  • Cantareste cu precizie cantitatea de seminte pe care doresti sa o folosesti la semanarea gazonului si nu te abate de la regula de mai sus. Nu folosi nici mai putine seminte pentru a nu risca rasarirea rara a gazonului, dar nici nu depasi gramajul, semintele au nevoie de spatiu pentru a-si forma radacinile.
  • Imprastie semintele din ambele sensuri – jumatate din cantitate o vei imprastia pe lungimea terenului, jumatate venind din directia perpendiculara. In acest fel te asiguri ca acoperi cat mai uniform suprafata.
Sfatul specialistului: Mai ales daca suprafata este mare, de peste 2-300 de m2, recomandam in mod deosebit sa folosesti un distribuitor de seminte. Implica o investitie, insa te ajuta sa obtii rezultate mai bune si mai rapide. Totodata, investitia se va dovedi utila si pe viitor, cu acelasi distribuitor avand posibilitatea sa distribui si ingrasamintele solide de la fiecare fertilizare pe care o faci ulterior, in scop de mentenanta pentru peluza ta.

4.    Fertilizarea la insamantare – cum aplicam ingrasamantul si de ce este important

Solul, fie ca l-ai adus ca o completare, fie ca este cel autohton, nu va avea in componenta sa o concentratie optima de nutrienti. Se poate insamanta si fara o fertilizare de tip starter, insa rezultatele nu vor fi la el de bune, sansele de compromitere si de repetare a operatiunii fiind insemnate. De ce sa facem de doua ori munca, de ce sa achizitionam de doua ori semintele cand putem sa mizam pe varianta profesionala: aplicarea de ingrasamant solid inca de la insamantare.Un ingrasamant solid aplicat la semanarea gazonului nu doar ca ii ofera un boost si o mai buna capacitate de inradacinare/dezvoltare a foliajului tanar, aceste ingrasaminte au capacitatea de a grabi procesul si de a ajuta gazonul sa rasara la o desime optima, amanunt care va ajuta peluza sa suprime buruienile natural, indeosebi daca faceti insamantarea in lunile deja calduroase(mai, iunie sau septembrie).fertilizant gazonRecomandam produsele profesionale din categoria specifica prezenta pe site-ul nostru: ingrasaminte pentru insamantareavem in oferta produse de top, testate pe sute de situatii diferite in ceea ce priveste infiintarea de noi peluze de gazon. Produsele se aplica in cantitati/dozaje de 2-3kg/100m2 si ofera mixul optim NPK(Azot, Fosfor, Potasiu) pentru o germinare rapida, o inradacinare puternica si un foliaj des.Ingrasamintele de tip starter se aplica in acelasi timp cu semintele, procedurile de incorporare in sol fiind similare si pe care le vom descrie mai jos.Concluzia: Doriti rezultate de exceptie? Folositi, pe langa seminte de calitate, un ingrasamant de gazon de tip starter. Veti obtine o peluza frumoasa, fertilizata optim inca de la semanare. Iar daca tot faceti munca de distribuire a semintelor, nu uitati sa imprastiati si ingrasamantul tot acum. Se poate aplica si ulterior, insa in aceasta faza este cu mult mai facil.

5.    Nivelare & Top Dressing – incorporarea semintelor, tavalugirea pamantului si pat germinativ

Odata distribuite semintele si ingrasamantul de tip starter, vom purcede la nivelarea suprafetei cu ajutorul unei greble. Chiar daca am efectuat deja nivelarea si in cadrul etapei primare, aceasta nivelare este importanta pentru ca am patruns deja pe suprafata atunci cand am imprastiat semintele si ingrasamantul. Oricat de bine ar fi fost tasat terenul, in mod sigur am lasat urme mai mult sau mai evidente de pasi(in functie de constructia fiecaruia dintre noi, evident 😊 ).In acelasi timp, trecerea cu grebla prin pamant ne ajuta sa incorporam semintele mai bine in sol si sa le pregatim pentru tasarea terenului.Folosind din nou tavalugul sau cilindrul compactor, vom face treceri repetate pe suprafata solului pentru a ne asigura ca semintele se lipesc de pamant si vor face “priza”, astfel riscam mai putin ca ele sa fie purtate de apa in momentul in care irigam.pamant top dressing insamantare gazonDupa ce am incorporat semintele si ingrasamantul, am tasat bine terenul, noi recomandam sa realizam un top dressing in strat de 1, maxim 1.5cm, format din:
  • Pamant negru, roditor, de gradina, in amestec de 2 lopeti + 3 lopeti de nisip.
  • Un pamant nisipos curat, fara radacini sau seminte de buruieni.
  • Nisip de granulatie mica, asa-zisul nisip spalat de balastiera.
Toate cele trei variante sunt in regula si vor ajuta sa acoperi semintele printr-un pat germinativ de calitate. In paralel, acest pat germinativ implementat la semanarea gazonului iti va aduce mai multe avantaje la care nici nu te gandeai:
  • Impiedica raspandirea neuniforma a semintelor in urma unor precipitatii sau a unei irigari gresite.
  • Fereste semintele de pasari, nu vei pierde din seminte.
  • Mentine mai bine umiditate in primii 2-3 cm, loc in care semintele necesita constant apa pentru a germina rapid.
  • Daca vei semana in perioadele mai reci din an sau ai nesansa unor nopti sub 8 grade Celsius, patul germinativ are capacitatea de a pastra o temperatura mai ridica in sol prin absorbtia de caldura pe timpul zilei.
  • Inradacinarea se face la o adancime mai buna, castigi din start 1-2cm.
  • Tot cu ajutorul patului germinativ, daca il uzi constant, vei da un avantaj plantei de gazon in rasarirea rapida si o vei ajuta sa faca fata mai bine impotriva invaziei buruienilor. Un gazon rasarit rapid si des va suprima buruienile natural!
  • Contrar asteptarilor, semintele au nevoie de umbra ca sa germineze rapid si nu de lumina! Doar planta are nevoie de lumina pentru a creste!
Important dupa aplicarea patului germinativ sau a asa-zisului top dressing este sa tasam bine suprafata, indreptand-o totodata. Practic, am ajuns la a treia ocazie in care folosim tavalugul sau cilindrul compactor!Sfatul specialistului: Cel mai bun amestec pentru un pat germinativ optim este nisipul de granulatie 0-2mm + pamant, in cantitati de 2:1 sau chiar 1:1. Pamantul negru ar fi de preferat, insa se poate opta si pentru un pamant nisipos, iar atunci cantitatea de nisip adaugata suplimentar poate fi mai scazuta. Totodata, daca nu dispuneti de pamant negru, puteti opta pentru substrat de gradina din comert, il gasiti in magazinele de bricolaj. Pentru 100m2 si 1cm de pat germinativ aveti nevoie de 1mc de substrat, indiferent cum alegeti sa mixati elementele sau daca folositi doar nisip.

6.    Irigarea – prima udare si cum irigam corect pana la rasarirea gazonului

Regula de baza pentru a facilita germinarea semintelor este ca patul germinativ sa fie mentinut cat mai mult timp umed. Practic, putem ajunge si la irigarea terenului de cateva ori pe zi daca temperaturile sunt ridicate si se usuca rapid solul.Dupa insamantarea gazonului, majoritatea semintelor au nevoie 5 pana la 15 zile, in functie de temperaturi, soiurile folosite si adancimea la care au ajuns in sol, ca sa germineze si foliajul sa-si faca aparitia.Practic, prima udare se face imediat cum am finalizat etapa anterioara. Dupa ce am indreptat suprafata si am tasat-o bine cu tavalugul, putem sa irigam usor, pret de cateva minute, in functie de ce sistem de irigat avem.Bineinteles ca ar fi foarte bine ca sistemul de irigat sa fie unul automatizat, ne-ar scuti de multa munca in aceasta etapa de semanare. Pentru ca, asa cum aminteam in randurile de mai sus, germinarea semintelor si implicit rezultatul final depinde intr-o proportie foarte mare de mentinerea umiditatii din cei primii 2-3 cm de sol.Un alt avantaj al unui sistem de irigat automatizat este cel al calibrarii lui, intreaga suprafata primind aceeasi cantitate de apa raportat la timpul de udare. In schimb, udarea manuala sau cu un aspersor de suprafata standard implica mult mai multa munca, calcule mai precise in privinta cantitatilor de apa si cu siguranta bataile de cap sunt mult mai insemnate. De altfel, nu recomandam udarea la furtun.Ce facem ca sa masuram, totusi, cantitatea de apa, asta daca nu o cunoastem deja? Putem sa folosim caserole din plastic, singurul detaliu care conteaza in cazul lor fiind ca gura sa fie egala cu baza de jos, adica peretii vaselor sa fie drepti. Nu are relevanta daca vasele/caserolele sunt patrate, dreptunghiulare, rotunde sau ovale, metoda de calcul este oricum aceeasi. Imprastiem mai multe caserole sau le mutam in diferite zone ale terenului si asteptam sa primeasca o cantitate de cativa mm(masuram cu ruleta) – ATENTIE – masuram in milimetri si nu in mililitri(faceti abstractie de la cantitatea din caserola).Conform modului de calcul in care meteorologii masora cantitatile de precipitatii, calculele sunt relativ simple: pentru fiecare mm de apa din caserola, zona respectiva primeste o cantitate de 1L/m2. Nu aveti decat sa cronometrati cat dureaza pentru ca in caserola voastra sa se acumuleze o cantitate de apa care masora 1mm si sa aplicati cantitatea de apa pe care urmeaza sa o detaliem mai jos. Iar daca 1mm masurat inseamna 1l de apa, cand avem 1cm masurat peluza noastra primeste 10l de apa. Destul de simplu, nu? 🙂aspersor oscilant irigat gazonulCat irigam, ce cantitate de apa pe m2?
  • In perioada de pana la rasarire(primele 2 saptamani) – ori de cate ori este nevoie, irigam pentru mentinerea terenului umed pe tot parcursul zilei, cu cantitati de 3-5L/m2. Practic, daca revenim la testul cu caserole, avem nevoie ca sistemul de irigat sa functioneze atatea minute cat ii este necesar sa acumuleze aceasta cantitate de apa(3-5mm in caserola). Masurati timpul aferent si nu irigati mai mult decat atat, nu trebuie ca apa sa balteasca. Putem ajunge si la 3-4-5 irigari pe zi, in functie de temperaturile din luna in care semanam.
  • In perioada de dupa rasarire, cand iarba are deja 2-3cm – Marim cantitatea de apa spre 7-10L/m2 si mentimem solul umed. Rarim reprizele de irigare si permitem oxigenului sa patrunda mai bine spre radacina gazonului. Daca marim cantitatea si rarim sesiunile ajutam ca apa sa penetreze ma bine solul si sa ajunga in profunzime, un detaliu foarte important pentru dezvoltarea radacinilor.
  • Dupa ce gazonul ajunge la 6-8cm si suntem aproape de efectuarea primei tunderi, putem trece la o singura irigare zilnica, de preferat dimineata. O cantitate de cel mult 10L/m2 este suficienta, deja foliajul este matur si umbreste solul, astfel ca nu soarele nu va mai usca la fel de repede pamantul.
Revenind la diferentele intre irigarea manuala si cea automatizata…este imposibil sa comparam cele doua metode cu obiectivitate, in mod evident ca va fi foarte dificil sa irigati similar toata parcela daca veti opta pentru udatul manual, cu furtunul. Daca nu aveti posibilitati de a implementa un sistem de irigat automatizat, cu aspersoare inglobate in sol, cel putin veti fi nevoiti sa optati pentru aspersoare de suprafata, modele oscilante. Le puteti muta usor, se conecteaza la furtun pentru a fi alimentate cu apa si vor uda mult mai omogen. Bineinteles, puteti cronometra/masura cantitatile de apa pe care ele le ofera peluzei revenind la testul cu caserolele.Sfatul specialistului: Incurajam toti clientii nostri sa faca o investitie si sa isi monteze un sistem de irigat automatizat inainte de infiintarea peluzei. Nu doar ca veti avea un confort acum, in momentul critic, cand avem nevoie sa asiguram umiditatea optima a peluzei pana la rasarirea gazonului, ci va veti bucura de mult mai mult timp liber ulterior, indeosebi vara, cand ajungeti si la 2 irigari serioase a peluzei in fiecare saptamana, cu cate 20-25l/m2. Pentru rezultate pe masura, sistemele de irigat automatizate reprezinta cea mai buna investitie pe termen lung.

7.    Tunderea – prima tundere, tunderile viitoare si prima fertilizare

Prima tundere se face atunci cand gazonul a ajuns la un foliaj viguros, care masora in jur de 10cm. Un astfel de gazon ne garanteaza si o buna inradacinare, astfel ca putem efectua cu incredere tunderea la cea mai inalta treapta a masinii de tuns.Cum se tunde prima oara dupa semanarea gazonului si de ce sa ne ferim:
  • Tundem pentru prima data doar cand gazonul ajunge la inaltimea de 8-10cm. De preferat, la inaltimea cea mai mare a masinii de tuns!
  • Nu tundem niciodata mai mult de 1/3 din inaltimea firului de iarba – avand gazonul la inaltimea medie de 9cm, este suficient sa taiem doar 3cm din inaltime si sa-l aducem la inaltime optima, de 6cm post tundere. Verificati cu atentie setarile masinii de tuns, iar daca nu ati cumparat deja una, acesta ar putea fi unul dintre criteriile de baza in alegerea acesteia.
  • Asigurati-va ca aveti cutitele masinii de tuns foarte bine ascutite, in caz contrar veti sparge firele de iarba sau mai rau, le puteti smulge cu tot cu radacina. NU toate masinile de tuns noi au cutitele deja ascutite, verificati-le in prealabil.
tunderea gazonului - prima tundereMentinerea inaltimii gazonului pe viitor depinde de cum doriti sa arate peluza, ce tip de seminte ati folosit si in functie de sezon. In mod normal, majoritatea tipurilor de gazon se mentin undeva la o inaltime de 4.5-6cm. In functie de ritmul de crestere din sezonul in care ne aflam, putem tunde saptamanal(martie, aprilie, iulie, august, octombrie si noiembrie) sau chiar de doua ori pe saptamana in perioada de vegetatie maxima: mai, iunie si septembrie). Mai multe detalii referitoare la cum tundem gazonul puteti gasi in articolul specific, realizat de noi pe aceasta tema.Cand efectuam prima fertilizare a gazonului dupa insamantare?In pofida faptului ca am folosit ingrasamantul starter la semanare, gazonul necesita o completare a aportului de substante nutritive, mai ales daca ne apropie de vara si este supus stresului termic, sau intervine sezonul rece(daca am ales sa facem semanarea toamna). Practic, la 40-45 de zile de la insamantare vom avea o peluza verde si cu siguranta am parcurs macar o tundere. Inca dupa prima tundere, putem aplica un ingrasamant solid care sa favorizeze mentinerea unui foliaj verde si a inradacinarii optime a plantei. Complementar, putem fertiliza si la nivel foliar cu ingrasamant lichid in ziua imediat urmatoare aplicarii ingrasamantului solid.Daca ne aflam in lunile iunie/iulie sau noiembrie, fie aplicam un ingrasamant solid de tip All Season(Supreme), fie un ingrasamant bogat in potasiu, destinat fertilizarii de vara(Twin Time).Pe de alta parte, daca ne aflam in orice alta perioada, vom folosi ingrasaminte bogate in azot, fie cele All Season, fie ingrasamintele de primavara/toamna: Race sau Slow Green.Pentru fertilizarea la nivel foliar, putem pregati o solutie compus din 150ml Precision + 100ml Winner/100ml Green TOP in 8-10l de apa pentru o suprafata de 100m2.Sfatul specialistului: Alegeti o masina de tuns suficient de puternica pentru a va ajuta sa economisiti timp atunci cand tundeti peluza. Cele mai puternice sunt cele pe benzina, insa noi preferam oricand solutiile mai eco: electrice sau cu acumulatori(folosim cu succes un model pe acumulatori si cu o singura incarcare a acestora tundem suprafata de 600m2). De asemenea, daca peluza este mai mare de 300m2 va sfatuim sa alegeti o masina de tuns a carei latimi este mai mare de 36cm, va ajuta sa parcurgeti mai repede peluza si sa tundeti intr-un timp mai scurt.

Sfaturi privind insamantarea gazonului – recomandari si bune practici

  1. Acordati atentie tuturor etapelor de mai sus si nu omiteti niciun detaliu, orice aspect are relevanta sa si va ajuta sa obtineti rezultate peste asteptari.
  2. Incercati sa faceti insamantarea gazonului in perioadele din an in care temperaturile minime sunt de peste 8-10 grade Celsius, in timp ce temperaturile maxime nu depasesc 27 grade Celsius. Recomandam lunile aprilie, mai, iunie(pana pe 15 iunie sau daca nu se anunta canicula, urmariti prognoza), eventual toamna, in intervalul 1 septembrie – 15 octombrie.
  3. Alegeti seminte cu soiuri de top si ingrasaminte starter profesionale, incercati sa nu faceti abstratie de la recomandarile de dozaje(nici mai mici, nici mai mari!)
  4. Urmariti prognoza meteo si nu semanati gazonul daca se anunta precipitatii insemnate cantitativ, in caz de ploi torentiale riscati ca semintele sa urmeze cursul apei si sa se stranga in anumite zone ale terenului, rasarirea nemaifiind uniforma.
  5. Asteptati pana la incheierea intregului ciclu de rasarire si nu va grabiti cu irigatul pentru a obtine mai rapid rezultatele, semintele au nevoie de o perioada specifica pentru rasarire. Fiti rabdatori, intelegatori si cu siguranta veti obtine peluza mult visata!

COSUL TAU

inchide