Suprainsamantarea Gazonului – Ghid complet pentru imbunatatirea peluzelor

suprainsamantarea-gazonului

Cat dureaza sa faci suprainsamantarea gazonului tau? Pornind de la premisa ca veti parcurge toti pasii pe care ii vom prezenta in randurile de mai jos: tunderea peluzei, scarificare agresiva, colectarea resturilor vegetale, aplicarea de seminte si fertilizanti, acoperirea lor cu top dressing si tavalugire + irigarea cu un sistem automatizat, estimam ca durata de lucru medie, pentru un adult, ar trebui sa fie de ~4 ore pentru fiecare 100m2 de gazon.

Suna bine? Iata un scurt rezumat despre suprainsamantarea gazonului pas cu pas, cu etape bine definite si cateva sfaturi utile.

  • Tundem la o treapta cat mai mica peluza pentru a avea acces, ulterior, cu scarificatorul cat mai in profunzime – de regula, putem opta pentru cea mai mica treapta si aducerea peluzei la 2-3cm inaltime.
  • Scarificam agresiv, chiar si de 3-4 ori intreaga peluza, mai ales daca dorim sa indepartam cat mai mult din vechiul gazon/buruieni pentru a face cat mai mult loc soiurilor pe care le vom insamanta ulterior.
  • Curatam bine solul in urma scarificarii si ne asiguram ca nu ramane deloc vegetatie uscata in urma noastra. Putem colecta vegetatia post scarificare cu o grebla sau putem sa o aspiram cu masina de tuns prin treceri repetate.
  • Masuram cu atentie intreaga suprafata pentru a calcula cu precizie necesarul de seminte pe care urmeaza sa il distribuim. Utilizand un distribuitor de seminte automat sau chiar si la mana(varianta mai putin recomandata) vom imprastia semintele pe sol.
  • Tot cu un distribuitor automat, avand suprafata deja calculata, distribuim si un ingrasamant de tip starter, va ajuta la o mai buna germinare a semintelor cat si la inradacinare.
  • Ajutam la incorporarea semintelor si a ingrasamantului in sol grebland usor suprafata solului.
  • Aplicam un strat suplimentar de pamant, nisip sau un amestec intre cele doua. Este suficient un strat de 1, 1.5cm care va acoperi semintele si va asigura un pat germinativ optim.
  • Tavalugim bine cu un cilindru/tavalug sau cu ajutorul unui palet pe care-l tragem pe intreaga suprafata pentru a nivela/compacta suprafata, in felul acesta semintele vor face o mai buna priza cu solul.
  • Pornim sistemul de irigat si incercam sa mentinem suprafata uda pe tot parcursul zilei prin irigari frecvente – putem ajunge si la 3-4-5 irigari zilnic daca vremea este calduroasa si observam ca pamantul se usuca/crapa. Daca nu avem sistem de irigat, irigam manual, cu furtunul, insa nu cu jet puternic(puteti folosi capetele de stropit tip para pentru a forma un jet in stropi).

Si daca v-am atrast atentia si doriti sa aflati, pe larg, cum procedati pentru fiecare pas enumerat mai sus, va invitam sa cititi cu atentie intreaga operatiune pe care v-o vom prezenta in cele mai mici detalii in continuarea acestui articol.

1.    Tunderea gazonului pentru suprainsamantare

In functie de ce urmariti cu peluza actuala, sunt doua situatii diferite pe care le putem aborda ca punct de reper. In oricare dintre cele doua situatii va aflati, cel mai important este sa nu taiati masiv din lungimea firului de iarba. Daca peluza are o inaltime destul de mare, de preferat ar fi sa faceti mai multe tunderi prin care sa aduceti, treptat, inaltimea la cota dorita(regula de aur este sa taiem circa 1/3 din lungimea firului de iarba pentru a nu-l sparge si pentru a nu forta nici masina de tuns).

Situatia 1: Daca dorim o eliminare agresiva a gazonului/speciilor curente de iarba, avem totodata si buruieni nedorite – in aceasta situatie, putem tunde la 2-3cm gazonul, ne va permite sa facem o scarificare mult mai in profunzime, cu lamele. Totodata, daca solul a fost si el aerat in acelasi timp, semintele noi pe care le vom distribui se vor lipi mult mai bine si vor avea o inradacinare mai facila.

Situatia 2: Daca dorim doar sa aducem un plus de desime peluzei si facem o suprainsamantare de mentenanta – in acest caz, putem tunde la 4cm gazonul, cu tunderi repetate prin care sa nu indepartam mai mult de 1/3 din lungimea firelor de iarba. Procedam astfel pentru a nu reteza urat iarba actuala si pentru a nu o supune stresului. De asemenea, puteti aplica, inainte cu circa 4-5 zile, un ingrasamant foliar peluzei vechi, o va ajuta sa isi revina mult mai usor dupa scarificare. Puteti folosi foliarul Precision, un fertilizant lichid cu aport de azot si potasiu, doua ingrediente importante in refacerea gazonului in perioade de stres.

2.    Scarificare

La fel ca in cazul tunderii, etapa premergatoare scarificarii, operatiunea este diferita in functie de scopul pe care il avem.

Situatia 1: Scarificam cu arborele cu lame chiar si de 2-3 ori, din directii perpendiculare, daca avem in vedere refacerea completa a peluzei. Prin folosirea arborelui cu lame se poate realiza o scarificare mult mai agresiva, prin intermediul careia smulgem soiurile vechi de iarba, partile uscate ale gazonului dar si buruienile. Iata cateva situatii concrete pentru care se doreste suprainsamantarea cu o scarificare agresiva:

– peluzele sunt foarte inburuienate si n-am reusit sa scapam de ele cu ajutorul erbicidelor.

– peluzele sunt denivelate si ne dorim refacerea planeitatii – din acest motiv va fi nevoie sa eliberam cat mai mult din vegetatia veche pentru a putea aduce surplus de pamant in zonele denivelate si a reface nivelul potrivit.

– specia dominanta nu ne mai multumeste, gazonul este imbatranit si dorim inlocuirea lui prin suprainsamantare cu soiuri de top. Recomandam gama de seminte Emerald Green, soiuri de top de gazon produse in Italia – detalii in pagina de seminte gazon.

– nu s-a mai produs de mai bine de 1-2 ani o scarificare corecta si am acumulat multa materie organica pe sol. Procedura de scarificare va ajuta sa scapati de materia organica depusa in exces, amanunt care o sa redea oxigenarea radacinolor cat si o mai buna captare a luminii si a nutrientilor, impedicand totodata expunerea la bolile fungice si muschi.

Situatia 2: Scarificam lejer, minim invaziv, folosind arborele cu sarme, daca scopul este de a suprainsamanta peluza de intretinere. Atata timp cat am ingrijit corect peluza, gazonul se prezinta intr-o stare buna, a fost fertilizat adecvat si suntem multumiti de cum se prezinta, scopul suprainsamantarii nu este decat de a corecta mici probleme estetice precum si de a mentine un tonus optim pentru plantele aflate in vegetatie.

Sfatul specialistului: Pentru o mai buna smulgere a buruienilor sau a gazonului vechi, puteti face scarificarea dupa o ploaie sau o irigare usoara, un sol umed favorizeaza scoaterea plantelor nedorite cu tot cu radacini intr-un procent mai mare.

3.    Curatarea peluzei

Multi clienti ne intreaba cum este cel mai bine sa se faca scarificarea si colectarea resturilor vegetale in urma acestei proceduri. Desi sunt scarificatoare de diferite dimensiuni, cosurile lor sunt insuficiente din punct de vedere al dimensiunii pentru a avea un randament bun. In urma testelor noastre am realizat ca utilizarea lor de asa natura nu este deloc o varianta optima, astfel ca va recomandam sa scarificati fara cos.

Scarificati, scoate la suprafata resturile nedorite din gazon, si puteti sa le strangeti prin greblare. Exista greble speciale pentru gazon, din plastic sau din metal/aliaj, cu dinti destul de desi si cu o latime suficient de generoasa incat sa aveti un randament bun.

In situatia in care avem goluri/denivelari mai mari, zonele respective le curatam bine de vegetatie inainte de distribuirea semintelor si le completam cu pamant negru sau similar celui din peluza existenta.

Sfatul specialistului: O varianta optima de colectare a resturilor vegetale uscate ar fi si trecerea cu masina de tuns, aceasta avand capacitatea de a aspira iarba in cos. Scutiti timp pretios si va veti incadra in cele 4 ore/100m2 pe care vi le calculasem in debutul acestui ghid de suprainsamantare gazon.

4.    Distribuirea semintelor

Masurati cu precizie, mai intai de toate, suprafata pe care o suprainsamantati. Totodata, daca nu faceti o suprainsamantare dupa o scarificare agresiva, tineti cont de cat de des este peluza in acest moment si faceti ajustari de cantitati. Doza maxima recomandata de seminte in cazul suprainsamantarii este de 2.5kg/100m2.

Iata cateva puncte de pornire inainte de a face distribuirea semintelor:

– masuram suprafata cu atentie, achizitionam cantitatea de seminte necesara si luam in calcul alegerea unui distribuitor automat de seminte.

– cantitatea de seminte o impartim in doua parti egale pe care le vom utiliza imprastiind din ambele directii. Daca a imprastiat prima jumatate in directia Sud-Nord si viceversa, cealalta jumatate se va imprasia perpendicular, in directia Est-Vest si viceversa.

Totusi, luati in calcul ca suprainsamantarea nu este un proces similar cu insamantarea propriu-zisa, solul fiind mult mai compact si acoperit partial cu smocuri de iarba veche. In aceste conditii, semintele imprastiate nu vor ajunge toate pe sol pentru a se incorpora adecvat, de aici si dozajul similar cu cel pentru insamantare in ceea ce priveste necesarul de seminte.

Recomandam seminte special concepute pentru suprainsamantare, in magazinul nostru avand la dispozitie doua produse profesionale: Repair si Overseeding, disponibile in diferite cantitati pentru a acoperi o plaja larga de situatii.

Sfatul specialistului: Cu cat aveti iarba veche tunsa mai jos, iar scarificare a fost facuta mai agresiv, cu atat semintele vor face priza mai bine. Totusi, recomandarea noastra este sa folositi un tavalug dupa distribuirea semintelor si a ingrasamantului solid de tip starter, va ajuta samanta sa se lipeasca mai bine de sol.

5.    Fertilizare

Ca si in cazul insamantarii gazonului, unul dintre factorii esentiali in obtinerea rezultatelor il constituie utilizarea unui ingrasamant solid la insamantare. Pentru o dezoltare mai buna a gazonului si pentru a obtine desime optima inca de la suprainsamantarea peluzei, recomandam ingrasamintele de tip starter. Ele au un aport optim de nutrienti si vor ajuta peluza sa se dezvolte rapid si sa suprime natural buruienile printr-o desime desavarsita.

In functie de peluza pe care o aveti de suprainsamantat, produsele pe care vi le recomandam sunt urmatoarele:

Pro Start – Cutia de 4kg este suficienta pentru a obtine fertilizarea a minim 130m2. Din considerente tehnice, presupunand ca oricum peluza a mai fost fertilizata anterior sau urmeaza sa o fertilizam in urmatoarele saptamani, noi recomandam un dozaj de 2kg/100m2, veti avea cu siguranta rezultate excelente.

Go Green – Este disponibil la sac de 10 sau 20kg. Dozajul recomandat este de aproximativ 2.5-3kg in functie de starea gazonului si modul in care el a mai fost fertilizat anterior. Go Green este un ingrasamant profesional cu reteta NPK 14-28-10, o compozitie chimica excelenta indiferent ca veti face suprainsamantarea primavara sau toamna, mixul echilibrat de nutrienti avand aportul ideal asupra peluzei.

Sfatul specialistului: Distribuiti ingrasamantul in acelasi timp cu semintele, incorporarea simultana a celor doua ingrediente avand un efect mult mai rapid/eficient decat daca veti fertiliza ulterior.

6.    Top Dressing

Pentru o priza optima a semintelor cu solul, recomandam un top dressing aplicat dupa ce ati distribuit semintele/ingrasamantul solid. Un top dressing are capacitatea de a retine mai bine umiditatea, aspect care ajuta mult in cresterea rapida si viguroasa a gazonului.

La suprainsamantare, de regula, top dressing-ul utilizat ar trebui sa aiba un strat modic, de aproximativ 1cm. Recomandam urmatoarele tipuri de top dressing, in functie de suprafata pe care o aveti de suprainsamantat:

– pentru suprafete de maxim 100m2, daca bugetul va permite, puteti amesteca nisip de granulatie mica(0-4mm) in procent de 60% si substrat de gradina din comert in procent de 40%. Implica un cost achizitia substratului de gradina insa rezultatele sunt foarte bune.

– pentru suprafete de 2-300m2, puteti opta pentru 80% nisip de granulatie mica si doar 20% compost sau pamant negru de gradina, in acest fel aveti un control mai bun asupra costurilor. Puteti compensa procentul mai mic de compost prin irigari mai dese, nisipul dreneaza mai bine apa si suprafata de contact se usuca mai rapid.

– pentru suprafete vaste, de peste 500m, puteti opta doar pentru nisip, avand posibilitatea sa creati un strat ceva mai generos, de aproximativ 2cm. Totodata, irigam mai des pentru a avea umiditatea dorita in sol si pentru a ajuta semintele sa germineze in timp util.

Sfatul specialistului: cele mai bune rezultate le veti obtine daca optati pentru un top dressing care are in compozitia sa cat mai mult substrat de gradina/compost. Recomandam, pe cat se poate, sa alegeti aceasta solutie si sa constituiti un pat germinativ capabil sa retina mai bine umezeala. Puteti nivela substratul complementar cu ajutorul unei dosului unei greble sau a unei unelte de nivelat gazonul.

7.    Irigare

Irigarea de dupa suprainsamantarea gazonului este foarte importanta si trebuie tratata cu seriozitate, atat in ceea ce priveste cantitatea de apa administrata cat si periodicitatea.

Astfel, in primele doua saptamani de dupa suprainsamantare, perioada de germinare, ne asiguram ca patul germinativ este tot timpul umed in marea majoritate a zilei. Putem iriga de 2-4 ori in fiecare zi, cu cantitati de apa cuprinse intre 3 si 5l/m2.

In saptamanile 3-5 de la suprainsamantare rarim perioada de irigare, asta pentru ca firele de iarba deja incep sa rasara si vor mentine mult mai bine umiditatea la nivelul solului. Totodata, deja incep sa se formeze radacinile, iar acestea necesita apa mai in profunzime. Cantitatea de apa folosita la irigare creste la 7-10l/m2 si frecventa scade pana la irigare zilnica, eventual la doua zile daca temperaturile nu depasesc 22-24 grade Celsius sau zona insamantata nu este expusa la soare puternic.

Dupa 5 saptamani gazonul ar trebui sa fie matur, cu radacini bine ancorate in sol si des. Cantitatea de apa la fiecare irigare creste la 15l/m2, in timp ce frecventa de irigare optima ar fi de 1-2 ori pe saptamana.

Dupa ce ati efectuat 2-3 tunderi ale peluzei, gazonul proaspat ar trebui sa intre in ritm cu cel vechi, drept pentru care procedurile de intretinere revin la normalitate: 1-2 tunderi saptamanal, irigare in functie de sezonul in care ne aflam(de regula, cu cantitati cuprinse intre 20 si 30L/saptamana daca temperaturile din timpul zilei depasesc 23-25 de grade Celsius).

Important: In zonele umbrite urmariti cu atentie starea solului si necesarul sau de apa, se poate ca schema de irigare de mai sus sa fie putin adaptata in functie de acest aspect si de ritmul de uscare al terenului. Totodata, daca avem parte de precipitatii, renuntam la irigare atunci cand solul este suficent de umed in primii 2-3cm.

Sfatul specialistului: Nu irigati mai mult decat este necesar, excesul de apa este intotdeauna daunator pentru gazon, indiferent in ce stadiu de maturitate se afla!

Sfaturi privind suprainsamantarea – recomandari si bune pracici

  1. Incercati sa faceti suprainsamantarea intr-o perioada optima pentru germinarea semintelor(lunile aprilie, mai, inceput de iunie sau septembrie si octombrie). Evitati supransamantarea vara, cand temperaturile sunt peste 25 de grade Celsius, gazonul este deja supus unui stres termic si scarificarea il va face sa-si piarda din vigurozitate – o sa isi revina mult mai greu!
  2. Tundeti gazonul vechi normal, chiar daca veti calca, inevitabil, si pe plantele noi si tinere. Totusi, ar fi recomandat sa evitati traficul intens pret de 4-5 saptamani dupa suprainsamantare.
  3. Daca faceti o suprainsamantare de intretinere, gazonul vechi are deja o desime suficient de buna incat sa nu fie nevoie de irigari atat de frecvente. Acesta pastreaza mai bine umbra si implicit o umiditate buna care favorizeaza germinarea semintelor.
  4. In cazul suprainsamantarii pe timp de vara, aplicati un fungicid peste patul germinativ pentru a ajuta plantele tinere sa lupte impotriva bolii pythium, care este o boala frecventa la temperaturi mai ridicate de 25C ziua si peste 15C noaptea. O solutie este fungicidul Previcur aplicat peste top dressing, urmat de o irigare usoara.
  5. Faceti un test cu caserole, pe care le distribuiti in diferite zone ale peluzei, in acest fel puteti masura cantitatea de apa pe care sistemul vostru de irigat o genereaza. Avand informatii precise, veti sti cate minute irigati fiecare zona suprainsamantata si veti avea control deplin pe cantitatea de apa administrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide