Tunderea gazonului – Ghid complet de tundere corecta a peluzelor

tunderea gazonului ghid complet

Si tu vrei sa afli cum se tunde corect o peluza, la ce inaltime este recomandat sa mentinem gazonul in functie de anotimp/temperaturile exterioare sau care este frecventa de tundere? Acest ghid o sa iti raspunda la toate aceste nelamuriri! In plus, vei putea descoperi cateva aspecte relevante si despre masinile de tuns gazonul si ce poti face sa ai parte de o peluza sanatoasa si verde pe tot parcursul anului!

Alaturi de irigarea si fertilizarea gazonului, tunderea se incadreaza perfect pe lista celor mai relevante operatiuni de intretinere. Tunderea gazonului de o maniera corecta are multiple avantaje, pe care le vom enumera in cele ce urmeaza, insa ce trebuie sa constientizeze fiecare pasionat de gazon este ce se intampla daca NU tundem corespunzator, acesta fiind principalul motiv de distrugere a unei peluze.

Tunderi dese = Love, gazonul arata ma bine ca niciodata

Regula de aur este sa tundem peluza cat mai des, de preferat de doua ori pe saptamana atunci cand se afla in perioada de vegetatie maxima. Bineinteles, pentru cei care folositi roboti de tuns gazonul, aceste aparate au capacitatea de a tunde zilnic, ceea ce reprezinta, bineinteles, o varianta si mai buna. Gazonul, cu cat este tuns mai frecvent, cu atat are un aspect mai deosebit si firele de iarba sunt mai sanatoase.

tunderea corecta a gazonului

Baza tunderii unei peluze o reprezinta aceste trei reguli extrem de importante:

  1. Tundem gazonul cel putin o data pe saptamana, de preferat de doua ori in lunile de vegetate buna: mai, iunie si septembrie.
  2. Tundem de fiecare data la aceeasi inaltime peluza, pe tot parcursul anului(bineinteles, exceptie face momentul in care suprainsamantam sau remediem diferite carente in peluza prin scarificare, atunci putem tunde mai jos decat de obicei).
  3. Apreciem sau masuram inaltimea gazonului astfel incat sa tundem cel mult o treime din inaltimea sa.

Cum se tunde corect gazonul si cum putem remedia greselile

Daca ne raportam la punctul 3 de mai sus si tinem cont de faptul ca un gazon rezidential, cum sunt majoritatea pe care le comercializam, se intretin la o inaltime de 5.5-6cm, rezulta ca necesitatea de a tunde apare atunci cand firul de iarba masoara aproximativ 9cm. Taiem 1/3 din inaltimea gazonului si-l readucem la cea mai buna forma a sa.

Totusi, avem si cazuri, precum cel din fotografia de mai jos, in care am taiat prea mult din firul de iarba la o singura tundere.

problema tundere prea joasa
In situatia de fata s-a tuns jumatate din inaltimea firului de iarba

Este evident ca s-a taiat mai mult de o treime din inaltime, iarba a ramas prea scurta si peluza arata mai rau decat inainte de tundere. Un gazon prea scurt pe termen lung are mai multe dezavantaje:

  • Este mai predispus la aparitia buruienilor spre deosebire de un gazon care ramane permanent la 6-7cm inaltime, unde riscul de imburuienare scade cu pana la 80%.
  • Are o fotosinteza redusa, absorbtia de lumina fiind mult mai slaba. Din acest motiv gazonul tinut mai inalt se hraneste mai bine, isi dezvolta radacini mai profunde in sol si exploreaza diferit in sol apa si mineralele.
  • Daca discutam despre o peluza umbrita, cu atat mai mult va fi necesar sa lasam gazonul mai inalt. Acesta se intalneste destul de rar cu soarele, fotosinteza fiind deficitara daca foliajul este mult prea scurt.
  • Cu cat este mai scurt, cu atat necesarul de apa si de ingrijire, in general, creste. Gazonul scurt are nevoie de irigari mai dese, de mai multe fertilizari si de o atentie sporita la boli fungice.

Tunderea gazonului primavara, vara si toamna

Fara doar si poate, anotimpurile joaca un rol esential in modul de tundere. Exista anumite perioade din an de vegetatie maxima, iar atunci cresterea este accelerata.

Tunderea gazonului iarna – Se tunde doar la nevoie, daca exista o crestere usor de observat. In cel mai rau caz se tunde in lunile decembrie si februarie, daca sunt mai calduroase decat de obicei, avem soare si lipsesc precipitatiile mixte.

Tunderea gazonului primavara – Incepand cu luna martie putem tunde gazonul la interval de 8-10 zile sau in functie de ritmul de crestere, maxim o data pe saptamana. In aprilie si mai gazonul isi intensifica ritmul de crestere si va fi nevoie sa tundem de 1-2 ori pe saptamana, in functie de regula de tundere a o treime din inaltime(vezi poza mai jos).

Tunderea gazonului vara – Incepand cu luna mai si pana in jurul datei de 20 iunie gazonul are un ritm accelerat de crestere si mai avem parte si de fenomenul aparitiei tijelor si a semintelor. Practic, pentru a nu scapa gazonul va fi nevoie sa tundem la 3-4 zile. In lunile iulie si august ritmul de crestere scade si revenim la tunderi saptamanale.

Tunderea gazonului toamna – In septembrie avem precipitatii destul de bogate, temperaturile nu mai sunt atat de ridicate si gazonul intra iar in perioada de vegetatie. Revenim la tunderi la 4-5 zile distanta si il mentinem la inaltimea dorita prin tunderi periodice. Incepand cu octombrie si pana la finalul toamnei vom tunde peluza saptamanal, este suficient in cele mai multe cazuri.

Ca o concluzie: tunderea gazonului poate reprezenta un stres suplimentar daca nu este facuta cum trebuie. Dar daca tundem corect, acest aspect va intari sanatatea peluzei si o va face mult mai rezistenta la stres. Tunderea frecventa in perioada de vegetatie nu va opri planta din crestere ci o va face mai viguroasa, prin inmultirea ramificatiilor – peluza devine mai deasa si mai aspectuoasa.

Sfatul specialistului: Iti doresti cele mai bune rezultate si timpul nu este un punct forte? Apeleaza la robotii de tuns, acestia au capacitatea de a tunde zilnic, avantajele fiind multiple: gazon cu o estetica excelenta la orice ora din zi si din noapte, scutiti timp pretios si aveti peluza tunsa chiar si cand plecati in concediu, gazonul ramane des si sanatos(evitati orice stres suplimentar provocat de un tuns haotic).

radacinile gazonului in functie de inaltimea de tundere

Tunderea cu masina – cum se face si ce masina de tuns folosim?

Cu cat tunderea se face mai frecvent, cu atat procesul devine mai facil. Nu tunsul este marele consumator de timp pe cat golirea cosului si depozitarea ierbii colectate in zona de compost sau in orice alt spatiu folositi, dupa caz. Daca tundeti des, cantitatea de iarba colectata la o tundere nu este mare, tunsul devenind o activitate mai mult decat recreativa. Concret, daca utilizam o masina de tuns adaptata la suprafata noastra, ar trebui sa nu dureze mai mult de 30 de minute pentru tunderea unei peluze de 300-350m2.

Intrebarea pe care o primim frecvent din partea clientilor nostri este: ce masina de tuns sa folosesc pentru peluza mea, care masoara x m2?

Ei bine, alegerea se face in functie de buget, dar mai ales de necesitati si de posibilitatile de la fata locului. In piata avem trei optiuni pentru uz rezidential: electrice, cu acumulatori sau pe benzina. De regula cele electrice si pe acumulatori le recomandam pentru maxim 500m2, in timp ce masinile de tuns gazonul pe benzina sunt pretabile la suprafete de peste 500m2.

Dar nu doar tipul masinii de tuns conteaza ci latimea de lucru, cu cat este mai lata, cu atat acopera mai mult la o singura trecere si timpul de tundere scade considerabil. De regula, latimea masinii de tuns este corelata cu puterea ei sau cu dimensiunile acesteia in general, inclusiv a cosului de colectare pentru iarba tunsa. Sfatul nostru este sa mizati pe urmatoarele formate, in functie de suprafata peluzei voastre:

  • Pentru peluza de pana in 150m2, alegeti o masina de tuns cu latimea de lucru de 30-35cm.
  • Pentru peluza de pana la 300m2, alegeti o masina de tuns cu latimea de lucru de 36-40cm.
  • Pentru peluza cuprinsa intre 300 si 1500m2, alegeti o masina de tuns cu latimea de lucru de 42-50cm.
  • Pentru peluze mai mari de 1500m2 deja aveti nevoie fie de un utilaj de tip tractoras de gradina, cu latime de peste 80cm, fie de roboti de tuns de capacitate mai mare. Orice alta solutie implica mult timp alocat si randamentul vostru scade.

Ascutirea cutitelor de tuns influenteaza covarsitor calitatea peluzei

Fie ca tunzi peluza cu robot, fie ca folosesti o masina de tuns, este foarte important ca ambele masini sa aiba cutitele foarte bine ascutite. Vei obtine rezultate mult mai bune, timpi mai scurti de tundere si vei uza mai putin utilajul pe care il folosesti. Mai ales atunci cand iarba este umeda, o masina de tuns al carei cutit nu este ascutit bine o sa sparga firul de iarba si rezultatul dupa tundere o sa fie unul dezamagitor, culminand cu deteriorarea peluzei.

Robotii de tuns, in marea lor majoritatea, necesita schimbarea cutitelor la interval de 3-5 saptamani, puteti citi mai multe detalii despre acest aspect in cartea lor tehnica.

In privinta masinilor de tuns, cutitele nu se schimba decat in caz de degradare iremediabila. Ele se ascut la 1-2 tunderi, depinde mult si de calitatea tunsului, daca aveti sau nu pietre, dimensiunea peluzei, samd. Cel mai bine este sa verificati calitatea cutitului inainte de fiecare tundere si sa a-l ascutiti dupa caz. Un ghid util despre ascutirea cutitelor masinii de tuns gasiti aici – Cum se ascut cutitele masinii de tuns gazon

Tunderea cu mulcire – este buna sau nu?

Mulcirea ajuta pe termen lung, frunzele de gazon avand in componenta lor azot, fosfor si potasiu, toate aceste macroelemente fiind descopuse si ajung in sol sub forma de nutrienti. Prin mulcire iarba tunsa este taiata marunt si ajunge pe sol, prin descopunerea ei primind inapoi o parte din nutrientii care se regasesc in frunza de gazon. Un gazon tuns prin mulcire va necesita o intretinere mai mica pe viitor si o fertilizare mai rara dupa ce ajunge la o anumita maturitate.

Daca ne raportam strict la tundere si impactul mulcirii asupra activitatii in sine, ne scuteste de colectarea ierbii tunse si scade timpul cu pana la 50%. Practic, daca o peluza de 300m2 o tundeam in aproximativ 30 de minute degajand resturile vegetale, prin mulcire vom injumatati acest timp alocat, nu mai colectam nimic in cosul masinii de tuns. Robotii de tuns au intocmai acest avantaj, tund zilnic si foarte putin din firul de iarba, prin mulcire.

Concluzii despre tunderea gazonului

  1. Tunderea este a doua cea mai importanta activitate de intretinere a peluzei, dupa irigare. Din acest considerent, ea trebuie facuta periodic si in baza unor informatii despre gazon prin care sa-l ajutati sa isi pastreze o forma adecvata. Gazonul sanatos este cel care este tuns periodic, conform calendarului anual, maxim 1/3 din inaltime.
  2. Fie ca tundeti cu o masina de tuns sau folositi un robot, puteti aplica tehnica de mulcire prin care ajutati peluza sa fie mai sanatoasa, mai viguroasa si mai putin pretentioasa la factorii de mediu sau la lipsa nutrientilor. Un gazon tuns des si prin mulcire o sa ajunga sa necesite un plan de fertilizare mai sumar odata cu trecerea anilor.
  3. Alegeti masina de tuns raportandu-va la dimensiunea peluzei si la sursa de energie. Indiferent de modelul ales, mizati pe masini usor supradimensionate pentru a tunde mai repede gazonul.

Voi cum tundeti gazonul si ce ati imbunatati pe viitor?

COSUL TAU

inchide