Cum se ascut cutitele masinii de tuns gazon si de ce este important sa faci asta periodic

Cum se ascut cutitele masinii de tuns gazon si de ce este important sa faci asta periodic

In primul rand, incepem articolul prin a va comunica faptul ca ascutirea cutitelor masinii de tuns iarba se poate face acasa, simplu si in deplina siguranta. Nu sunt necesare instrumente sofisticate si nu necesita nici mult timp pentru a efectua o operatiune de acest fel, insa importanta acestui aspect in ingrijirea peluzei tale este una foarte mare.

Asadar, inainte de a va prezenta modul prin care poti ascuti chiar tu cutitele de la masina de tuns gazonul sau de la robotul de tuns iarba, sa intelegem mai bine de ce este important acest aspect. Probabil ca si tie ti s-a intamplat sa observi cum firele de iarba sunt palide, usor maronii la varfuri, poate chiar despicate. Acest simptom este corelat, in proportie foarte mare, cu o lipsa a ascutirii cutitelor masinii de tuns. Drept urmare, pentru a evita astfel de probleme dar si pentru a-ti facilita munca de tuns gazonul, iti recomandam sa ascuti periodic cutitele, mai ales daca ai avut nesansa sa lovesti vreun obiect tare in timp ce tundeai iarba(ex bolovani, pietre sau borduri).

Indiferent ca este vorba despre robot de tuns sau o masina de tuns electrica/pe benzina, cutitele trebuie sa fie tot timpul ascutite. Pentru a avea rapiditate in a tunde, pentru a oferi firului de iarba o taiere propice, fara sa-i dauneze, si pentru a prelungi durata de viata a masinii. Totodata, ia in calcul faptul ca, o umiditate mai mare a gazonului, este foarte probabil sa opuna o rezistenta mai mare in timp ce tunzi, drept pentru care este si mai important sa ai cutitele ascutite.

Cum ascutim cutitele masinii de tuns iarba?

In cazul robotilor de tuns iarba, cel mai bine este sa revizuiesti manualul oferit de producator, pentru a vedea daca cutitele se ascut sau se schimba. Este foarte probabil, in functie de model, sa fie necesar sau chiar mai rapid sa le schimbi, insa acest aspect il poti observa doar documentandu-te adecvat. In teorie, cutitele se ascut sau se schimba la interval de 3-4 saptamani, perioada in care poti sa le verifici si sa vezi daca nu cumva starea lor s-a alterat deja si trebuie sa actionezi mai prompt.

Pentru masinile de tuns iarba, operatiunea este cumva mai logica si mai simpla, acestea avand un alt tip de cutite care, de regula, au o durata de viata mai lunga si in mod cert se pot ascuti. Inainte de a te apuca de ascutit, poti verifica taisul cutitului, frecventa la care fiind necesara o ascutire depinzand mult de dimensiunea peluzei, daca ai sau nu pietre pe care le lovesti frecvent, soiul de iarba, samd.

Pornind de la premisa ca ai verificat deja cutitul si te-ai convins ca necesita o ascutire de indata, poti purcede spre a detasa cutitul. Inainte de a-l scoate din lacas, poti sa-I faci si o fotografie, asta ca sa eviti momentele in care ai dubii in ce pozitie trebuie reasezat. Foloseste cheia oferita de producator sau ceva similar, insa ai grija sa nu fortezi surubul de prindere, mai ales daca zona de infiletare este din plastic, vei risca sa deteriorezi angrenajul.

Dispui de o masina de tuns iarba electrica? In acest caz, lucrurile sunt mai simple, componentele acesteia neavand nicio parte lichida care sa se poate imprastia atunci cand o manevrezi. Insa, daca masina de tuns este cu motor termic, ai grija la manevrarea ei, pozitionarea la o anumita inclinatie poate sa conduca la scurgerea de ulei sau benzina, substante care iti pot afecta gazonul.

Dupa ce ai ai desfacut cutitul, fie il fixezi intr-un sistem de prindere de tip menghina, fie il manevrezi cu mainile. Cea mai buna ascutire este cea cu o pila de mana, simpla, cat mai fina, care are un pret rezonabil in magazinele de bricolaj si nu necesita nicio indemananare speciala. Pilesti cutitul pana ajungi la rezultatul dorit mentinand forma de taiere imprimata de producator.

O alta varianta de ascutire, dar care este si mai riscanta, si implica si un alt utilaj, este cea de ascutire cu un polizor unghiular(flex). Ai nevoie de un flex, evident, de preferat unul de dimensiuni mai mici, care poate fi manevrat cu usurinta, echipat cu o panza cat mai robusta. Este mai riscanta acesta abordare, tocmai din acest motiv recomandam sa se fixeze cutitul masinii de tuns pe un banc de lucru. Necesita indemanare, precizie si multa atentie pentru a nu te accidenta, drept pentru care recomandam aceasta metoda de ascutit cutitul masinii de tuns doar celor mai experimentati.

Later edit: In magazinele de bricolaj exista pietre special concepute pentru ascutirea cutitelor de orice fel, utilizabile chiar si in cazul cutitelor masinilor de tuns gazonul. Se ataseaza precum capetele bormasinii si se folosesc ca tare, rotatia oferita de bormasina oferindu-va o rapiditate mai mare cat si precizie destul de buna. Pretul unui dispozitiv de ascutit masini de tuns iarba care se ataseaza la o bormasina este in jur de 20-50 de lei, in functie de calitatea produsului si producator. Mai jos aveti si o poza orientativa.

Pentru incepatori si nu numai, ascutirea cutitelor masinii de tuns gazonul cu o pila fina de metal este un task simplu, precis si deseori relaxant. Nu necesita nici cunostinte temeinice, nici o indemanare iesita din comun, doar putina pasiune pentru gazonul tau si, bineinteles, timp alocat.

Important: Verifica planeitatea cutitului dupa ascutire, este important sa fie drept si echilibrat. Lipsa acestor caracteristici poate deteriora masina de tuns iarba si nu iti asigura nici o taiere perfecta a firelor de iarba.

Cand ascutim cutitele masinii de tuns? Este obligatoriu?

Obligatoriu? Nu, nicidecum, insa recomandat este cu siguranta. Poate va doriti o peluza verde, fara imperfectiuni, iar atunci procesul de ascutire a cutitelor masinii e tuns gazon este foarte, foarte relevant. Vei obtine o taiere perfecta a firelor de iarba, peluza ta va arata mereu verde si intretinuta, vei tunde cu siguranta mai rapid gazonul si masina ta de tuns iti va multumi pe deplin, rasplatindu-te cu o durata de viata mai mare.

In primul rand, trebuie sa verifici periodic cutitele dand cu mana peste ele. Nu apasa puternic in momentul in care misti degetul peste cutit, risti sa te tai si nu este un moment tocmai placut. Un cutit neascutit se vede si se “simte” destul de usor, astfel ca vei sti ce ai de facut daca sesizezi acest aspect. Si nu doar ca se vede lama, insa cel mai bine o sa observi dupa ce tunzi gazonul si acesta prezinta varfuri sparte sau de culoare maronie.

Cat de des? Depinde mult si de caltiatea cutitului, de modul in care exploatezi masina de tuns si de suprafata pe care o detii. Nu exista o regula, totul se face la aprecierea ta. Ce putem sa va recomandam este sa ascutiti cutitele frecvent si sa ajutati planta sa isi revina mai repede dupa tundere, un cutit ascutit corect oferindu-va rezultate estetice corespunzatoare si ajuta, totodata, firul de iarba sa se repare fara sa contacteze diferite fungi.

In incheiere, iti reamintim ca poti citi mai multe informatii despre etapele principale in viata peluzei tale urmarind ghidul nostru complet de intretinere gazon de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide