Ce masina de tuns gazonul alegem – care este cea mai buna optiune

Ce masina de tuns gazonul alegem – care este cea mai buna optiune

Fie ca urmeaza sa faci prima tundere a peluzei, fie ca ti s-a stricat masina de tuns iarba si ai nevoie de una noua sau pur si simplu doresti sa faci un upgrade, probabil ca vei cauta un ghid care sa te lamureasca in privinta alegerii modelului adevat, mai ales ca exista o sumedenie de producatori, de tipuri si de functionalitati care mai de care mai interesante.

In acest ghid, pe care l-am construit intocmai pentru a te lamuri privind principalele caracteristici care te vor interesa in momentul in care iti alegi masina de tuns gazonul, ne dorim sa punctam exclusiv elemente si criterii care sunt de interes major. Dincolo de branduri, functionalitati mai degraba de marketing si specificatii care nu va spun mai nimic, exista criterii cu adevarat relevante pe care vi le detaliem mai jos si de care chiar ar trebui sa tineti cont.

Cel mai important criteriu in exploatarea gazonului: latimea de tundere

Explicatia este relativ simpla: o intretinere adecvata a gazonului implica tunderi cat mai dese, pentru a putea indeplini regula de taiere a maxim 30% din lungimea firului de iarba la fiecare tundere. In acest context, o masina de tuns gazon de mici dimensiuni pentru o peluza mare o sa iti dea batai de cap raportat la timpul de tundere.

Noi am reusit sa facem si o impartire a masinilor de tuns iarba in functie de acest criteriu, care speram sa te ajute in luarea unei decizii:

  • Pentru o curte care are cel mult 150m2 de gazon, este suficienta o masina de tuns cu latimea de 30-36cm
  • Pentru o curte care are cel mult 250m2 de gazon, latimea recomandata ar fi de 37-42cm.
  • Pentru peluze de maxim 800m2, puteti alege o masina de tuns iarba cu latimea de taiere de 43-52cm.
  • Pentru curti mari, care ajung sa aiba intre 1000 si 2000m2 de gazon, deja trebuie sa faceti un efort financiar si sa alegeti o masina de tuns sau un tractoras cu latimi de tundere de peste 80cm.

Evident, planificati achizitia si in functie de intentiile viitoare in dezvoltarea amenajarii curtii voastre. Daca stiti ca urmeaza sa mai extindeti zonele de gazon, puteti cumpara o masina de tuns iarba cu latime mai mare inca de acum. Evident, o masina de tuns iarba mai mare, utilizata pe o peluza mai mica, te ajuta sa scazi timpul de tundere.

Reglajul inaltimii de tundere este foarte important

Importanta acestui aspect o veti simti inca de la primele tunderi, cand veti primi recomandarea de a regla masina de tuns la o anumita inaltime. De altfel, prima tundere a gazonului recent plantat se face la cea mai inalta treapta, cat sa permiteti firelor de iarba sa isi construiasca o radacina puternica si sa nu riscati sa le smulgeti in timpul tunderii.

Masinile de tuns iarba au, de regula, intre 3 si 6 trepte de inaltime. Cea mai joasa setare permite tunderea gazonului la o inaltime chiar si de 2-3cm, in timp ce treapta cea mai inalta ar trebui sa va permita sa tundeti la 7-8cm.

Continuand acest capitol de selectie, setarile de inaltime a tunderii coincid si cu modul in care veti intretine gazonul ulterior. Astfel, tunderea gazonului la o treapta inferioara implica 2 tunderi saptamanale, in timp ce tunderea gazonului la o inaltime mai mare va permite o intretinere minimala, cu o tundere pe saptamana.

Pro tip: Setarea intaltimii de tundere o veti face si in functie de tipul de gazon insamantat, fiind diferente importante intre un gazon sport si speciile cu rol mai degraba estetic. Totodata, daca plecati in concediu si lasati tunsul peluzei in slujba altei persoane, asigurati-va ca planificati minutios tunderile si ca transmiteti mai departe informatia referitoare la treapta folosita.

Ce tip de cutit ar trebui sa aiba masina de tuns gazonul

Excluzand robotul de tuns, o gama de produse mai avansate care prezinta specificatii dintre cele mai diverse, masinile de tuns iarba conventionale au doua tipuri de cutite: orizontale si elicoidale.

Masinile de tuns cu cutite elicoidale sunt mai populare in gama celor manuale, fara un sistem de propulsie termic sau electric. Sunt recomandate pentru peluze de mici dimensiuni si au cateva dezavantaje destul de importante:

  • O masina de tuns manuala nu permite la fel de multe setari pe inaltime, deci iti vor impune anumite limitari in stilizarea gazonului.
  • Necesita un cutit tot timpul ascutit, pentru un flux de tundere bun.
  • Implica tunderi mai dese, inaltimile lor de tundere fiind situate intre 2 si 4cm, deci nu se preteaza pentru orice tip de gazon.
  • Iti va fi foarte dificil sa tunzi o iarba inalta, risti sa se blocheze in timp ce o deplasezi. Numarul mic de rotatii necesita si o forta destul de mare pentru a tunde un gazon des.
  • Nu prezinta sac de colectare, drept pentru care vei fi nevoit sa colectezi iarba manual, cu ajutorul greblajului.

Mai exista masini de tuns cu cutit elicoidal cu motor termic si/sau electric, insa prezinta aceeasi problema de adaptabilitate a inaltimii de tundere. Acestea insa au o precizie mai mare de tundere fata de cele manuale, sunt mai puternice(deci vei tunde mai repede) si pot prezenta sac de colectare. Totusi, preturile lor sunt destul de ridicate si nu le consideram o optiune tocmai de luat in calcul, mai ales daca nu aveti un gazon care necesita o tundere la inaltime mica si nu sunteti dispusi sa alocati prea mult timp intretinerii peluzei voastre.

Cele mai populare masini de tuns gazon, fie ca discutam despre cele cu motor termic, electric sau chiar pe acumulatori, sunt cele cu cutit de tip orizontal. Este vorba despre un singur cutit, dar materialul din care este confectionat este de calitate superioara si poate sa tunda peluze vaste fara niciun fel de nevoie de ascutire.

Le recomandam pentru ca au numeroase avantaje fata de masinile de tuns manuale, cu cutite elicoidale. Iata doar cateva motive pentru care merita sa le alegi:

  • Majoritatea au numeroase trepte de inaltime care iti permit sa tunzi gazonul atat la 2-3cm cat si la 7-10cm.
  • Poti tunde un gazon des chiar si la 2-3cm, mai ales daca alegi o masina de tuns iarba cu motor termic(benzina). Recomandam cu motor termic pentru ca, de regula, un gazon tuns atat de jos este des, necesarul de putere fiind mare, ori masinile de tuns electrice au o putere limitata(mare parte dintre ele).
  • Poti, de asemenea, sa le folosesti pentru a face primele tunderi ale gazonului, la inaltimi mai mari(de regula la 6-7cm se face prima tundere).
  • Vei ascuti cutitele mai rar, mai ales daca nu intri in contact cu pietre, bolovani sau alte obiecte dure care pot sa altereze calitatea cutitelor masinii tale.
  • Sunt accesibile, raportul calitate/pret fiind foarte bun.
  • Sunt practice si eficiente, avand capacitatea de a tunde peluza ta rapid si eficient.

Ce masina de tuns alegem? Pe benzina, pe curent sau cu acumulator?

Pana in acest punct al discutiei avem cateva coordonate destul de importante: ce latime sa aiba masina de tuns, ce tip de cutite si numarul de trepte(cu cat mai multe, cu atat mai bine). Cu toate astea, in piata sunt masini de tuns gazon de diferite tipuri: cu motor termic, cu motor electric(conectate la o priza) sau cu acumulatori.

Totodata, preturile difera destul de mult, drept urmare apare si intrebarea: ce limitari avem si ce alegem, totusi?!

Daca peluza ta este de mici dimensiuni, sunt 150m2, cea mai ieftina optiune este masina de tuns electrica, cu o latime de lucru de 33-34cm. O gasesti intr-o plaja de preturi de cateva sute de lei(in functie de brand si alte functii) si o poti folosi cu incredere si o destul de mare lejeritate pentru a tunde peluza.

Daca peluza ta depaseste 250-300m2, deja trebuie sa maresti putin bugetul si sa alegi un model mai performant. Masinile de tuns electrice, cu fir, sunt fiabile, destul de puternice, insa au un inconvenient: trebuie sa plimbi constant un cablu electric pe peluza ta. Uneori este deranjant, necesita un effort suplimentar, mai ales daca ai o peluza cu copaci sau cu plante ornamentale.

Daca doresti sa scapi de stresul firului de curent in permanenta la purtator, ai doua optiuni: o masina de tuns gazon cu motor termic sau una cu acumulatori. La o astfel de curte, de dimensiuni medii, deja trebuie sa alegem si un model cu o latime mai mare, de peste 40cm, asta ca sa avem si spor atunci cand tundem.

Preturile masinilor de tuns cu motor termic si a celor cu acumulator sunt cam la fel, totul tine de modul in care doresti sa o exploatezi. Daca nu ai o problema in a incarca bateriile periodic, masinile pe acumulator sunt o optiune buna: fiabile, silentioase si prietenoase cu mediul. Ai grija, insa, la alegerea puterii modelului si la acumulatori, trebuie sa te asiguri ca au un amperaj suficient de mare pentru a-ti permite sa tunzi peluza dintr-o singura incarcare.

Exemplu concret: echipa gradinarul.ro foloseste un model de masina de tuns cu acumulator, care este dotata cu 2 baterii cu capacitatea de 4mAh si o tensiune de 40V – tundem o peluza de 350m2 fara nicio problema cu ajutorul unei singure incarcari – poate te ajuta sa iti faci un calcul in privinta alegerii modelului. Luati in calcul faptul ca noi tundem peluza de 2 ori pe saptamana, deci nu taiem mult din firul de iarba si nu o intrebuintam foarte mult la o tundere de intretinere.

Daca suprafata este mare, nu va deranjeaza zgomotul provocat de motorul pe benzina si doriti sa aveti cel mai bun raport putere/pret – solutia este masina de tuns iarba pe benzina. Este mai mare, mai grea, insa are cea mai buna putere in randul masinilor de tuns gazon – sunt si portabile, in raport cu o masina de tuns electrica avand capacitatea de a fi folosita si in locuri fara racordare la reteaua de curent. Totusi, luati in calcul ca necesita schimburi de ulei periodice si o rezerva constanta de combustibil.

Concluzionand, dupa ce ai ales tipul de motor, latimea de tundere si ai analizat cu atentia numarul de trepte de inaltime la care masina de tuns este capabila, ar mai trebui sa tii cont de urmatoarele detalii inainte de a lua decizia finala:

  • Alegerea unui producator cunoscut, care ofera garantie de minim 2-3 ani si detine o retea de service-uri in zona ta(poti prelungi durata de viata a produsului daca il repari in cazul unui incident nedorit).
  • Mizati pe un motor cat mai puternic, care sa fie capabil sa tunda si un gazon des(ceea ce va dorim si noi sa obtineti de la peluza voastra).
  • Recomandam sa alegeti un model relativ usor, pe care sa-l transportati cu lejeritate si sa nu va intrebuinteze prea mult cand il folositi.
  • Un plus ar fi alegerea unui model cu autopropulsie(energia produsa de motor actioneaza si rotile masinii si nu trebuie sa mai depuneti un efort considerabil in a o impinge).
  • Calitatea rotilor, a finisajelor si a cutitelor de taiere sunt si ele de luat in calcul, insa trebuie sa aveti un minim de cunostinte pentru a le aprecia corect.

Tu ce masina de tuns gazonul folosesti sau ce model ti-ai dori?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide