Irigarea gazonului dupa semanare – cheia pentru un gazon impecabil

Irigarea gazonului dupa semanare – cheia pentru un gazon impecabil

Semanarea gazonului nou este o operatiune dificila, mai ales daca nu tineti cont de anumite aspecte fara de care nu veti avea o germinare corecta a semintelor si implicit un gazon sanatos si des in lunile urmatoare. Dintre toate operatiunile, pe care le recomandam a le face organizat, cu mult simt al raspunderii, irigarea este de departe cea mai importanta, factorul decisiv al reusitei sau dimpotriva, al esecului, daca nu o realizati corect.

Irigati corect, constant si in cantitatile recomandate in acest articol pentru a avea un gazon de calitate. In primele zile de dupa semanare se iriga des, abia dupa ce iarba ajunge la o inaltime de macar 4-5cm urmand a se rari frecventa, radacinile acesteia fiind deja infiripate corect in sol.

Cum irigam dupa insamantare si la ce trebuie sa fim atenti

Inainte de a planifica semanarea gazonului, asigura-te ca ai luat in calcul un sistem de irigat, de preferat automatizat, ca sa iti usurezi mult munca. Totodata, asigura-te ca el este masurat corect si calibrat pentru ceea ce urmeaza, cantitatile de apa pe metru patrat necesitand un calcul destul de precis.

Testul cu caserole este elocvent si-l recomandam ori de cate ori avem ocazia: plasati mai multe caserole(de orice dimensiune, important este ca diametrul bazei sa fie egal cu cel de la varf pentru o masurare corecta) in gazonul vostru si cronometrati irigarea. La fiecare cm de apa din caserola ati irigat zona respectiva cu 10L/m2 – calculul nu poate sa fie pacalit sub nicio forma, este cea mai curata metoda de testare si calibrare a instalatiei de irigat prin aspersoare de orice fel.

Irigarea de dupa semanare are 3 etape importante si fiecare dintre ele are un specific aparte, de care trebuie sa tineti cont:

  1. Irigarea din timpul procesului de germinare(15-20 de zile de dupa insamantare) – radacina aproape ca nu exista sau se formeaza deja, astfel ca este foarte important sa mentineti solul umed in primii 1-3cm.
  2. Irigarea de dupa rasarire, cand iarba ajunge la o inaltime de 4-6cm. Radacina este chiar mai adanca decat foliajul, astfel ca isi poate obtine apa de la o adancime mai mare din sol. Irigam mai rar dar mai abundent, pentru a facilita accesul apei la adancimi mai mari.
  3. Irigarea de dupa primele tunderi – Prima tundere a gazonului o faceti cand iarba masoara deja 8-10 cm si trebuie adusa la o inaltime de 6-7cm. Radacina se afla in cea mai buna forma, este adanca, viguroasa, iar necesarul de apa scade – Udam rar, din abundenta, cu pana la 30L/m2 in fiecare saptamana, pe care le aplicam fie intr-o singura irigare(toamna si primavara, de regula), fie in 2 reprize de irigare a cate 15L/m2(vara).

De ce este important testul cu caserole? Pentru ca gazonul tau, ca sa rasara uniform, trebuie ca semintele insamantate sa germineze similar, in acelasi interval de timp. Daca nu vei iriga in cantitatile corecte si uniform peluza proaspat infiintata, risti sa ai goluri de pamant unde nu au rasarit fire de iarba si sa favorizezi aparitia buruienilor.

Cum rezolvam anumite rezultate eronate de distribuire a apei? Daca ai aspersoare fixe, integrate in sol, poti adapta zonele schimband timpii de irigare(scazi unde cantitatea de apa este prea mare si incerci sa irigi o perioada de timp mai indelungata acolo unde cantitatea de apa pe metru patrat este prea mica). Daca detii aspersoare mobile, trebuie sa le muti incat acestea sa dea randamentul pe care il cauti si sa obtii cantitatile dorite.

Irigarea de dupa insamantare si pe toata perioada de germinare a semintelor

Etapa de insamantare este alcatuita, in mare parte, din cativa pasi importanti: pregatirea terenului, distribuirea de seminte si de ingrasamant de tip start-up, incorporarea semintelor in sol, tavalugire, aplicarea unui strat suplimentar de pamant peste seminte si o noua tavalugire. Abia dupa ce am procedat la indeplinirea acestor operatiuni, trecem la un program destul de constant de irigare.

Prima irigare se face de o maniera abundenta, oferind solului aproximativ 15-20L de apa/m2 pentru a permite umiditatii sa intre in sol la adancime mai mare si fie o baza solida pentru germinare.

Ulterior, irigarea din timpul germinarii se face des, in reprize scurte, fara sa balteasca apa pe sol. Trebuie intervenit ori de cate ori solul incepe sa se zvinte, deci importanta maxima este de a pastra pamantul mai mereu umed, un detaliu relevant in germinarea semintelor la timp.

Cum irigam in functie de temperaturile de afara:

  • Daca avem temperaturi intre 17 si 22 de grade, sunt suficiente 2 irigari pe zi, in cantitati de 3-5L/m2/zi – la ora 08.00 si la ora 13.00.
  • Daca avem temperaturi intre 22 si 25 de grade, vom trece la 3 irigari care sa insumeze, atentie, 4-6L/m2/zi, de preferat la aceste ore: 08.00, 12:00 si ora 15.00.
  • Daca temperaturile se situeaza intre 25 si 28 de grade, cel mai probabil vom ajunge la 4-5 irigari: 08, 11, 13 si 15:00 – eventual si la ora 17:00. Nu irigam mai tarziu de ora 17:00, nu este indicat pentru seminte. Totodata, crestem usor cantitatea totala de apa administrata zilnic la 6-7L, semintele au un necesar de apa mai mare si aplicat in reprize mai dese datorita temperaturilor crescute si al riscului ca solul sa se usuce repede la suprafata.

Important: cantitatile de apa pot sa difere putin fata de indicatiile de mai sus in cazul unui anumit tip de sol, mai nisipos de exemplu, care are un drenaj mai bun. Totodata, se poate sa fie nevoie sa nu irigati la fel de des daca zona este umbrita si pamantul nu se usuca la fel de repede ca intr-o zona insorita. Ideal ar fi sa urmariti parcela insamantata si sa schimbati orele de irigare si cantitatile in functie de situatia de la fata locului.

Sfatul specialistului: Zonele umbrite necesita mai putina apa si este important sa observi din timp acest aspect, altfel risti sa conduci la aparitia muschiului impreuna cu gazonul. Totodata, nu se iriga pana ce apa balteste, riscati sa mutati semintele in anumite zone si sa aveti o rasarire fara uniformitate.

Irigarea de dupa rasarire, cand iarba masoara 4-6cm si are radacini puternice

Deja poti spune ca ce a fost mai greu a trecut, gazonul necesitand mult mai putina atentie decat pana acum. Daca pana la aceasta faza a peluzei aveai in grafic pana la 4-5 irigari pe zi, acum vei trece la o irigare, maxim doua(daca este vara se poate iriga de 2 ori, dimineata si dupa amiaza, nu mai tarziu de ora 17:00).

Totodata, pe langa schimbarea modului de irigare, se schimba si o alta coordonata: cantitatea de apa oferita gazonului. Vei avea nevoie de o cantitate de 8-10L/m2 in fiecare zi, o cantitate pe care o distribuim intr-o sesiune de irigat sau in doua parti egale, daca ne aflam in timpul sezonului cald. Concret, irigam o singura data in lunile de primavara si toamna, irigam de 2 ori in lunile de vara, insa cantitatea totala pe care o administram peluzei in aceasta faza este aceeasi: 8-10L/m2.

Odata ajunsa iarba la o inaltime de 8-10cm, deja trebuie sa ne pregatim de prima tundere, a ajuns la maturitatea necesara. De la inaltimea de 10cm o aducem la o inaltime de 6.5-7cm, ba chiar ai posibilitatea sa smulgi cateva fire pentru a vedea si tu la ce nivel de maturitate a ajuns radacina. Este important sa stii cat de lunga este radacina in sol, pentru ca apa pe care o administram de aici inainte trebuie sa ajunga in profunzime, cam la aceeasi adancime.

Practic, prima tundere coincide cu schimbarea modalitatii de irigare, cand vom trece la o irigare la 2-3 zile. Dupa cea de-a doua tundere irigam la interval de 3 zile, urmand ca dupa tunderile 3-4 sa intram intr-un program de maxim 2 irigari pe saptamana(vara) sau chiar o irigare pe saptamana(primavara si toamna).

Cu ce cantitati de apa irigam gazonul dupa 3-4 tunderi si prima fertilizare

In functie de perioada in care te afli, am putea face si o reteta corelata cu temperaturile medii din acea vreme. Astfel, poti aplica “legea Celsius”, asa cum ne place noua sa o numim: irigam peluza cu cate grade Celsius sunt in perioada respectiva la pranz.

Astfel, daca temperaturile se situeaza undeva in jurul valorii de 28 de grade Celsius, irigam cu aceasta cantitate. Fie intr-o singura sesiune de irigare, daca este primavara sau toamna, fie in 2 parti egale, daca am intrat deja in sezonul de vara. Totusi, este de preferat o sesiune de irigare, dar mai abundenta, in detrimentul a doua irigari si cantitati mici de apa. Este foarte important sa udam atunci cand solul este uscat in primii 2-4cm.

Tineti cont si de precipitatii, evident! Daca sezonul este ploios, poti folosi caserolele pentru a masura si cantitatea de apa provenita in urma ploilor. Este foarte probabil ca, in anumite luni ploioase de primavara sau toamna, sa nu mai fie nevoie sa irigi o perioada de timp – cu cat mai calculat, cu atat mai bine pentru gazonul tau.

Sistem subteran pentru irigare sau aspersoare de suprafata?

Rezultatele nu difera, mai ales daca vorbim despre o suprafat de 100-200m2 de gazon. Evident, cu conditia sa se faca masuratorile aferente si sistemele sa fie calibrate corect pentru o distributie uniforma si in cantitatile corecte de apa.

Ce difera este confortul, sistemele automatizate de irigat, integrate in sol, avand capacitatea de a fi controlate destul de usor pe zone. Bineinteles, si costurile sunt diferite, un aspersor de suprafata avand un pret de 2-3-400 de lei, la care se adauga un furtun pentru conectarea la sursa de apa, in timp ce sistemele complexe de irigare pot sa coste si cateva mii de lei, in functie de suprafata acoperita.

Sfatul specialistului: doresti confortul unui sistem de irigare profesional? Apeleaza la specialisti si incearca sa-l realizezi inainte de a semana gazonul. Interventiile ulterioare sunt dificile, anevoioase pe alocuri, si iti vor deteriora gazonul. Implica sapaturi manuale sau mecanizate, decopertarea gazonului pe anumite arii si implicit costuri mai mari pentru reparatii.

Voi cum ati procedat dupa semanarea gazonului in ceea ce priveste irigarea? Ati gasit o reteta prin care ati obtinut rezultate bune si doriti sa o impartasiti si cu ceilalti cititori?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide