Ingrasamant gazon ieftin – care este cea mai accesibila solutie de a fertiliza gazonul

Ingrasamant gazon ieftin – care este cea mai accesibila solutie de a fertiliza gazonul

In multe situatii, clientii nostri doresc o solutie practica, eficienta si totodata accesibila de a-si fertiliza peluza. Din fericire, aceasta optiune exista, pe gradinarul.ro avand o gama variata de ingrasaminte pentru gazon printre care si gama economica sau accesibila, de tip all season.

Cauti cea mai ieftina varianta de ingrasamant pentru gazon? Inainte de a te angrena intr-o astfel de achizitie, asigura-te ca ai verificat tipul gazonului, in ce stare se regaseste, gradul de expunere la soare, traficul la care este supus sau conditiile climatice in care locuiesti. De asemenea, un alt factor in alegerea ingrasamantului de iarba cat si in cantitatea de fertilizant folosita este o conditie de baza in intretinere: tunderea cu sau fara mulcire, acest tip de tundere oferindu-I peluzei un surplus de ingrasamant de-a lungul anului.

De regula, noi sugeram aplicarea a minim 2 randuri de ingrasamant solid pe parcursul unui an, 4 aplicari fiind o solutie optima pentru intretinerea adecvata a gazonului. Totusi, 2 aplicari de ingrasamant solid vor asigura, in linii mari, un necesar de baza de componente nutritive pentru ca gazonul tau sa treaca in limitele decentei peste fiecare anotimp.

In Romania, necesitatea unui aport de nutrienti pentru gazon este mai mare primavara si toamna, insa asta nu inseamna ca nu poti sa fertilizezi si vara. Poti opta foarte bine pentru un ingrasamant solid ieftin, precum cel all season, pe care il poti achizitiona la sac de 20-25 de kg si pe care-l poti folosi pe tot parcursul anului.

Noi recomandam un ingrasamant solid de tip granule, cu eliberare foarte lenta, de tip all season – acest ingrasamant este foarte indicat pentru cei care cauta o solutie accesibila pentru intregul an – fara nume pompoase, fara caracteristici pe care vei avea tendinta sa nu le asimilezi corect, pur si simplu un ingrasamant pentru gazon ieftin, din gama economica, dar care este inzestrat cu toate ingredientele necesare, indiferent de anotimpul in care il aplicam.

Pot aplica ingrasamant all season, din gama economica, si daca doresc sa fertilizez de 4 ori, ca un profesionist? Desigur, ingrasamantul solid all season chiar este recomandat pentru uz casnic, mai ales daca tipul tau de gazon este unul popular in tara noastra si este deja foarte bine aclimatizat, avand o varsta mai inaintata.

Pot aplica ingrasamant agricol? Sunt bune ingrasamintele ieftine din magazine?

NU! Atentie, nu cadeti in plasa magazinelor care nu vand produse de profil si comercializeaza alte tipuri de ingrasaminte generice pe care le recomanda si pentru peluzele de gazon. Sunt enorm de multe optiuni ieftine in comert, produse care fie au un efect imediat si ulterior mai mult dauneaza decat ajuta, fie pot sa iti arda gazonul si sa produca pagube iremediabile sau foarte dificil de rezolvat.

Decat sa apelezi la ingrasaminte ale caror efecte pe termen lung sunt incomplete, ba chiar iti pot arde gazonul, mai degraba alegem un ingrasamant de profil, dedicat gazonului, din gama all season. Veti vedea cum ingrasamintele din diferite magazine vor arde gazonul, descompunerea lor fiind rapida si cu efect imediat, dar urmata de o afectare a ierbii si incurajarea bolilor sau a aparitiei de buruieni.

A utiliza un ingrasamant low-cost aduce de fapt un cost mic la inceput, insa foarte mare ulterior, pentru ca natura si numarul operatiunilor de salvare a gazonului iti vor da mari batai de cap. Mai presus de atat, ai nevoie de cunostinte majore cu aceste substante si trebuie o atentie sporita in dozarea lor. Vei obtine rezultate slabe, costurile finale vor fi, cel mai probabil, mai mari decat daca alegi un ingrasamant accesibil DAR dedicat gazonului, de tip allseason, si vei ajunge sa aloci mult mai mult timp pentru intretinerea peluzei. Ingrasamintele low cost din comert pot contine substante caustice, cu o mare salinitate, asa cum este clorura de potasiu, un ingredient mai salin chiar si decat sarea de bucatarie. Asadar, mare atentie la produsele pe care le alegeti, este mai simplu sa ne contactati pentru o parere inainte de achizitie decat sa reparati ulterior.

Cand distribuim ingrasamantul solid?

Frecventele perioade din an in care solul necesita nutrienti suplimentari pentru a face fata procesului de crestere a gazonului implica si o fertilizare organizata. Este necesar sa alegem cu atentie lunile in care fertilizam, cunoscand indeosebi care sunt perioadele in care planta isi reface radacina sau cand este afectata de buruieni.

Refacerea radacinilor in cazul gazonului are loc in perioadele de toamna si de primavara, atunci cand planta stocheaza o multitudine de nutrenti la nivel radicular si pe care ii foloseste in dezvoltarea din perioadele mai putin propice cresterii, asa cum ar fi vara si iarna. Atat vara cat si iarna, gazonul consuma multe resurse pentru a face fata stresului, tocmai din acest motiv decidem sa fertilizam cu ingrasamant solid, chiar si varianta economica, de tip all season, in fiecare primavara si toamna indeosebi, pentru a ajuta peluza sa stocheze suficienti nutrienti.

Mai avem parte, evident, si de perioadele in care buruienile isi fac loc, atunci avand loc o adevarata batalie pentru supravietuire intre ele si gazon. De remarcat este faptul ca buruienile, fiind mult mai variate ca specii, exista deja intr-o proportie considerabila la nivelul solului si vor germina in mai multe perioade ale anului. Pentru a le tine sub control, recomandam sa distribuiti ingrasamant solid all season inainte de perioada lor de rasarire(mai-iunie) cat si toamna, atunci cand reapar datorita conditiilor meteo favorabile si care vor sufoca, de-a dreptul, peluza ta.

Daca nu am fost tocmai expliciti in privinta perioadelor exacte de aplicare ale ingrasamintelor solide de tip all season, mai jos vom detalia putin acest aspect. Cu riscul de a ne repeta, chiar si un ingrasamant all season, solutia mai ieftina si deoseori mai practica pentru majoritatea clientilor, va face fata cu brio si va ajuta gazonul sa treaca mult mai usor peste perioadele de stres, aparitia buruienilor sau a bolilor si daunatorilor de orice fel.

  1. Fertilizarea de inceput de martie – devreme ce temperaturile ajung la o constanta de 8-10 grade Celsius in tmpul zilei, gazonul incepe sa prinda culoarea verde mult asteptata. Stimuland foliajul tanar si inlesnirea radacinilor cu ingrasamintele all season vei preveni, totodata, aparitia buruienilor in exces, un gazon des sufocandu-si inamicii.
  2. Fertilizarea de mai – la inceput de mai, cand deja au trecut ~2 luni de la aplicarea primului rand de ingrasamant solid, continuam sa furnizam solului nutrientii de care are nevoie si ajutam gazonul sa capete un foliaj si mai des cat si mai estetic. Este perioada in care majoritatea buruienilor monocotiledonate isi fac aparitia, drept urmare gazonul trebuie ajutat. Pentru a face fata daunatorilor, caniculei dar si pentru a sta departe de bolile de sezon, ajutam gazonul sa capete o radacina cat mai puternica, mai profunda, amanaunt care ne ajuta sa irigam mai rar si sa nu oferim solului un grad sporit de umiditate la suprafata ci in profunzime, aspect care nu favorizeaza inmultirea buruienilor.
  3. Fertilizarea de august, sau inceput de septembrie – este important de mentionat un aspect, si anume plaja de temperaturi in care ne aflam in aceasta perioada. Nu fertilizam gazonul, indiferent de ce ingrasamant folosim, cand temperaturile sunt crescute si depasesc 28-30 de grade Celsius. Ideal sa scada temperaturile la un maxim de 25 de grade Celsius, planta devenind foarte activa. Solul se raceste, temperaturile scad, probabil apar si precipitatiile, toate aceste aspecte favorizand dezvoltarea foliajului si al radacinii, transportul de nutrienti efectuandu-se mult mai rapid. Aplicarea de ingrasamant all season pentru gazon va provoca planta sa se indeseasca, stopand totodata dezvoltarea trifoiului, a poa annua sau a altor buruieni. Restartul peluzei va fi unul desavarsit si extrem de vizibil, ingrasamantul stimuland si mai mult gazonul.
  4. Fertilizarea de toamna tarzie – Trec alte 2 luni de la aplicarea anterioara, deci ne situam undeva in a doua jumatate a lunii octombrie. Bineinteles, urmariti si prognoza meteo, pentru ca anumite zone ale tarii sunt vizitate de iarna si de temperaturi scazute mai devreme, deci puteti sa grabiti aplicarea chiar si in prima parte a lunii octombrie. Este ultima aplicare de ingrasamant, varianta all season, desi economica, va fi cu siguranta mai mult decat binevenita pentru sol si ii va asigura un aport de nutrienti pentru urmatoarele 3-4 luni. Foliajul incepe sa stagneze, radacina se mareste si ajunge la adancimi mult mai mari, aspect care ajuta planta sa capete rezistenta la ger si la precipitatii mai insemnate cantitativ.

Sfatul specialistului: Puteti provoca si mai mult dezvoltarea gazonului vostru efectuand fiecare aplicare de ingrasamant solid alaturi de o scarificare derulata in prealabil. Scarificarea cu arborele de sarma ajuta solul sa se degaje de plante uscate, ii reda o expunere mai buna la apa si lumina, toate aceste detalii favorizand cresterea exponentiala a gazonului.

Cum distribuim un ingrasamant pentru gazon all season?

Principial, fiecare dintre voi tinteste un singur lucru: obtinerea unei peluze de culoare verde pentru tot anul, fara buruieni si cu un grad de intretinere minimal. Evident, la costuri cat mai reduse, fapt pentru care am decis sa folosim ingrasamant all season – mai ieftin, disponibil in cantitati mai mari, care poate fi folosit pe tot parcursul anului.

Totodata, este relevant sa nu producem daune gazonului folosind unui ingrasamant mult prea ieftin, neavizat si netestat pe tipurile de sol si de clima din tara noastra. Astfel, recomandarile noastre tintesc urmatoarele puncte cheie.

  1. Masurati cu simtul raspunderii suprafata de gazon si dozati corespunzator cantitatea de ingrasamant solid. Prea putin ingrasamant solid conduce la o fertilizare insuficienta, in timp ce o doza prea mare poate sa arda iarba – ambele cazuri pot fi evitate masurand si aplicand dozajul recomandat de producator.
  2. Distribuiti uniform ingrasamantul, atat pe verticala cat si pe orizontala. De principiu, un ingrasamant all season de calitate ar trebui sa se aplice intr-o cantitate de 3, 3.5kg la fiecare 100m2 de gazon. Daca producatorul recomanda o cantitate mai mica, inseamna ca produsul are eliberare rapida si aduce beneficii doar in primele 1-3 saptamani de la aplicare, astfel ca trebuie sa mariti frecventa si cantitatea aplicandu-l mult mai des pentru a obtine beneficii. Totodata, daca aplicati o cantitate mai mare la o singura fertilizare, puteti arde planta. Asadar, aveti grija ce folositi si ce cantitati, totul trebuie masurat cu maxima precizie pentru rezultate de calitate.
  3. Utilizati ingrasamant all season cu eliberare lenta, care sa aiba un procent de azot cuprins intre 30 si 35%. Un dozaj prea mare de azot in ingrasamantul ales de tine va ajuta gazonul sa creasca rapid in primele saptamani, insa va afecta radacinile si dezvoltarea lui pe viitor.

Mai jos detaliem etapele pe care le parcurgem dupa ce am ales ingrasamantul nostru si va oferim cateva sfaturi utile pentru nu comite anumite erori de incepatori.

  1. Tundem peluza la treapta normala, pe care o folosim de obicei. Nu este nevoie sa tundem la o inaltime mai mica, nu dorim sa supunem gazonul unui stres inutil, insa o tundere uzuala va ajuta granulele de ingrasamant sa ajunga mai rapid la radacina si implicit in sol.
  2. Aplicam ingrasamantul cu precizie – masuram suprafata, dozam adecvat ingrasamantul si-l aplica folosind ustensilele de imprastire manuale sau electrice. Pentru o suprafata de 100m2 avem nevoie de 3, maxim 3.5kg de ingrasamant all season, cantitate pe care o impartim in 2 parti egale si o imprastiem atat pe verticala, cat si pe orizontala.
  3. Selectam cu atentie, dupa ce faceti cateva teste, treapta de imprastiere pentru aparatele specifice. Pentru o curte de maxm 5-600m2 de gazon va este suficient si un distribuitor manual, in timp ce o curte mai mare ar necesita, pentru confortul vostru, fie un carucior de distribuit, fie un aparat de imprastiat electric(pe acumulator). Alegem treapta astfel incat, conform calculelor noastre, sa imprastiem adecvat cantitatea pe toata suprafata – nu exista o formula magica, depinde mult de modul de imprastiere, de viteza de deplasare, samd.
  4. Protejam suprafetele invecinate, cum ar fi bordurile, aleile sau pavajul. Fiind un ingrasamant all season, acesta contine in mod sigur si fier, un ingredient care pateaza suprafetele betonate. Daca nu doriti sa le delimitati cu o folie, de exemplu, este suficient sa maturati bine granulele ajunse in zonele nedorite imediat dupa aplicare. Nu este nevoie, insa, sa protejati plantele din jur, ingrasamintele profesionale pentru gazon au eliberare lenta si nu le va afecta. Ba din contra, pot sa beneficieze si acestea de un aport de nutrienti.
  5. Irigam abundent dupa aplicare pentru a ne asigura ca deja incepe eliberarea substantelor nutritive la nivelul solului. Lipsa irigarii dupa aplicare nu va confera rezultatele dorite, ba chiar exista riscul ca firul de iarba sa aiba de suferit daca ramane partea de foliaj in contact direct cu granulele de ingrasamant. Irigam cu o cantitate de 10-15L/m2, in acest sens fiind avantajati cei care detineti un sistem de irigat calculat de catre un specialist. Daca stiti deja ce presupune sa ajungeti la aceasta cantitate de apa pe metru patrat este un lucru benefic, daca nu stiti cum sa va masurati sistemul de irigat, puteti citi articolul cu testul cu caserole.

Parcurgand aceste informatii si etape cu minutiozitate, rezultatele sunt garantate, chiar si in absenta unei retete cu mai multe tipuri de ingrasamant. Nu toti sunteti in cautarea unei retete prea detaliate, care sa implice costuri mai ridicate, astfel ca si un ingrasamant de gazon mai ieftin poate fi o solutie buna. Mai ales ca il procurati o singura data, intr-o cantitate mare, pretul per kg fiind foarte bun si beneficiind si de avantajul unei singure achizitii, deci a unei singure taxe de curierat. Spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide