Cum irigam dupa suprainsamantare si ce cantitate de apa folosim

Cum irigam dupa suprainsamantare si ce cantitate de apa folosim

Suprainsamantarea, un proces atat de necesar daca doresti repararea facila a unei peluze, are in componenta sa si o etapa de irigare, obligatorie atat imediat dupa ce ai finalizat operatiunea cat si in perioada urmatoare, pe durata germinarii semintelor. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva informatii despre irigarea de dupa insamantare cat si sfaturi utile pentru a avea o operatiune cat mai reusita.

Mai intai de toate, este importanta calibrarea sistemului de irigat folosit, indiferent ca este unul automatizat, subteran, sau unul pe baza de aspersoase de suprafata oscilante. Cu riscul de a tot repeta acest aspect: nu recomandam irigarea “la mana” pentru ca nu aveti capacitatea de a distribui uniform si in cantitati corecte apa.

Irigam uniform, incat toate zonele sa primeasca aceeasi cantitate de apa

Pentru a uniformiza distributia apei in timpul irigarii, trebuie masurat si calculat timpul pentru fiecare zona. Astfel, testul cu caserole este unul elocvent in aceasta etapa, mai ales ca totul se face rapid si cu rezultate foarte precise.

Mai pe scurt, daca o irigare corespunzatoare de dupa suprainsamantare ar fi de 10L/m2, intr-o caserola este suficient sa se adune 1cm de apa si veti avea intocmai cantitatea dorita. Asezand caserole in diferite zone ale peluzei, veti putea masura daca toate primesc aceeasi cantitate de apa sau trebuie sa mutati aspersorul sau sa schimbati durata irigarii. Evident, un gazon situat intr-o zona umbrita va avea nevoie de o cantitate mai mica de apa decat cel de la soare, evaporarea producandu-se mai greu.

Pastram suprafata tot timpul umeda, pentru a ajuta germinarea

Stim faptul ca germinarea oricarui tip de seminte, mai ales cele de gazon, necesita o suprafata umeda pentru a se produce conform si uniform. Pentru a indeplini aceasta cerinta, trebuie sa asiguram o hidratare corecta a solului irigand in repetate randuri, cu cantitati mici de apa, important fiind sa avem un minim de 80% din timp solul ud.

In cazul unei suprainsamantari, exista posibilitatea de a avea portiuni complete doar cu seminte noi(mai degraba scenariul de citit este cel despre insamantare), sau un mix de seminte noi si iarba matura. In cel de-al doilea caz, avem urmatoarele scenarii si conditii:

  • Irigam scurt, repetat, ori de cate ori observam ca pamantul se usuca. Perioada de irigare poate sa ajunga pana la 15 zile, timp in care vom iriga de mai multe ori pe zi pentru ca semintele sa germineze corespunzator si sa avem un gazon tanar sanatos.
  • In cazul gazonului deja existent, cel matur, acesta are nevoie de irigari rare si abundente – nu ignoram aceste irigari pentru a nu-l afecta, insa in toata perioada de dupa suprainsamantare vom mai iriga de minim 1-3 ori pe zi pentru a se asigura ca solul este umed si semintele noi vor rasari adecvat.
  • Recomandat este sa folosim un top dressing odata cu aplicarea semintelor, in acest fel semintele vor fi inglobate in sol, vor dispune de o umiditate mai buna – in absenta top dressingului, semintele expuse la soare vor germina partial sau mai greu, totodata necesitand mai multe irigari.

Fata de o insamantare, suprainsamantarea necesita mai putina apa

Pentru ca mixul de seminte si gazon matur se traduce printr-o umbra mai buna, solul ajungand sa se usuce mult mai greu. Umbra conferita de firele de iarba deja existente au capacitatea de a mentine solul umed chiar si 12 ore, perioada care ajuta semintele aplicate sa germineze si ne usureaza munca in ceea ce priveste irigarile frecvente. Ca o diferenta, o insamantare la soare, fara top dressing, poate sa necesite chiar si 5-6 irigari pe zi daca temperaturile sunt crescute.

Iata cateva situatii specifice de care te poti lovi si modul lor de rezolvare:

  • In prima saptamana de dupa suprainsamantare, avand un gazon existent tuns la o inaltime destul de mica, necesarul teoretic de irigare ar fi de 2-3 ori – dimineata, la pranz si dupa amiaza, nu mai tarziu de orele 16.
  • Daca solul este mai umbrit sau daca temperaturile sunt mai scazute si se mentine ud in primii 2-3 cm, nu are sens sa irigati – o faceti doar la nevoie.
  • Nu irigam seara! De ce? Noaptea temperaturile sunt mai scazute, apa in sol conduce la o racire si mai pronuntata a solului si ingreunam germinarea.
  • Din a doua saptamana de dupa suprainsamantare, pe masura ce gazonul existent umbreste si mai bine solul, cantitatea de apa necesara poate sa scada – astfel, putem ajunge la o singura irigare pe zi.
  • Observati fire tinere aparute? Semintele au germinat, drept pentru care irigam mai des, sa le ajutam sa creasca mai rapid, asta pret de 4-6 zile. Ulterior, cand deja ajung la cativa cm inaltime, putem iriga mai rar si in cantitati mai mari, precum irigam, de regula, gazonul in mod general.

Caz concret de suprainsamantare si reteta aplicata in privinta irigarii

Suprainsamantam toamna, in luna septembrie, cand temperaturile din cursul zilei oscileaza intre 22 si 25 de grade Celsius. Ulterior distribuirii semintelor am aplicat un top dressing compus din nisip(3 parti) si pamant de gradina(1 parte). Distribuim un strat de 1-2cm de amestec peste seminte si urmam urmatorul calendar de irigare:

  1. Irigam de 2 ori pe saptamana, cu cate 8L de apa, pentru ca gazonul deja existent sa beneficieze de un aport de apa suficient in dezvoltarea lui.
  2. Irigam, in prima saptamana, de alte 2 ori in fiecare zi, de dimineata si la pranz, cu cate 2-3L de apa, pentru a mentine umed substratul pus peste seminte.
  3. Daca la ora 16, solul este uscat, suplimentam cu inca o irigare rapida, de 2-3L, pentru a oferi umiditatea necesara. In schimb, daca este tot umed, amanam si irigam a doua zi, dis-de-dimineata.
  4. Daca nu s-a folosit deloc amestec de pamant si nisip si nu s-a imprastiat nimic peste seminte, trebuie sa irigam sigur de 3 ori, insa fara sa depasim 7-8L/m2/zi.
  5. Au rasarit firele tinere? Mentinem reteta de 2 irigari pe zi pentru inca 4-5 zile, maxim o saptamana. Dupa ce firele tinere de iarba obtinute in urma suprainsamantarii au deja cativa cm, putem spune ca si radacina este destul de bine dezvoltata si putem trece la irigarea normala – 1 irigare pe saptamana, mai abundenta, care sa ofere peluzei in jur de 30L/m2(din nou atentie la tipul peluzei, zonele umbrite nu necesita o cantitate la fel de mare).

In incheiere, am dori sa constientizati importanta irigatului de dupa suprainsamantare si sa porniti intotdeauna de la premisa ca apa este cea care ajuta(alaturi de lumina) semintele de iarba sa germineze si sa obtineti un gazon des si sanatos..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide