Nisipul, ingredientul magic pentru imbunatatirea solului si obtinerea unui drenaj mai bun

Nisipul, ingredientul magic pentru imbunatatirea solului si obtinerea unui drenaj mai bun

Unul dintre criteriile prin care va asigurati de o buna calitate a solului pentru peluza de gazon pe care doriti sa o infiintati este drenajul, mai ales daca zona este dispusa, preponderent, la umbra. Drenajul este extrem de important pentru a obtine un gazon impecabil pe tot parcursul anului, astfel ca toata ecuatia trebuie pornita de la calitatea solului vostru.

Detii un sol argilos, despre care stii deja ca nu lasa apa sa se scurga dupa precipitatii mai abundente? Solutia cea mai la indemana pentru a reseta parcela de pamant inainte de a te apuca sa faci o insamantare este incorporarea de nisip spalat(sortul cel mai mic, de 0-2mm) la nivelul primilor 25 de cm, zona in care planta de gazon isi dezvolta radacinile.

Incorporam nisip in sol si uniformizam cu atentie primii 25 de cm

Asa cum va spuneam, fara un drenaj bun, care sa permita apei din urma precipitatiilor mai abundente sa se scurga rapid, gazonul tau va avea de suferit. O cantitate mare de apa ramasa la nivelul gazonului, care pur si simplu balteste zile intregi, favorizeaza aparitia muschiului si a altor boli, indeosebi in zonele umbrite.

Un drenaj bun te scapa de aceasta apa, la fel cum te va ajuta sa nu ai nici prea multa apa la nivelul radacinilor gazonului, un alt aspect care ar trebui evitat pentru o buna sanatate a plantei.

Atentie, nu este recomandat ca radacina plantei sa ramana prea mult in apa, drept pentru care nu se recomanda irigarea gazonului zilnica ci doar atunci cand este nevoie si in cantitatile corecte.

Practic, solutia pe care v-o recomandam este sa incorporati nisip cernut si spalat, de la balastiera, in solul vostru. Veti obtine un bun drenaj, veti evita compactarea solului in urma unui trafic sporit si veti oferi o sanatate generala mult mai buna gazonului vostru.

Care este proportia ideala de pamant + nisip?

Pentru un rezultat desavarsit, se poate ajunge la o reteta de 30% pamant argilos si 70% nisip de granulatie 0-2mm. Totusi, este arhisuficient si un procent egal, de 50% pamant argilos si 50% nisip. Conform acestor calcule, iata exemple concrete:

  1. Obtinerea raportului de 30-70% implica un strat de 17cm de nisip amestecat cu un strat de 8% pamant din solul curent – veti ajunge sa utilizati 17mc de nisip la 100m2 de peluza.
  2. Obtinerea raportului de 50-50% implica un strat de 12.5cm de nisip amestecat cu un strat de 12.5% pamant din solul curent – veti ajunge sa utilitati 12.5mc de nisip la 100m2 de peluza.

Asa cum puteti observa, cantitatile nu sunt deloc insignifiante, la fel si costurile generate, mai ales daca doriti realizarea unei peluze de gazon de mari dimensiuni. In conditiile in care se doreste o buna gestionare a bugetului, sfatul nostru este sa investiti strict in zonele cu trafic si/sau umbrite, acolo riscurile sunt mult mai mari si necesarul de nisip este, evident, mult mai important.

Sfatul gradinarul.ro: veti obtine rezultate foarte bune si daca aduceti un surplus de 5-10cm de nisip pe solul existent, mai ales daca veti avea un trafic ridicat in acele arii de teren. Totodata, daca nu aveti un trafic foarte mare, chiar si 5cm pot fi o schimbare importanta pentru solul vostru.

De ce trebuie sa tineti cont si cel mai important aspect de altfel in toata aceasta operatiune de imbunatatire a solului cu nisip este de fapt modul in care se face operatiunea: trebuie ca primii 25 de cm de pamant amestecat cu nisip sa fie uniform si sa nu aveti diferente de culoare. Astfel, operatiunile trebuie sa contina urmatoarele:

  • Imprastiem nisipul peste un sol nivelat pe cat se poate.
  • Nivelam nisipul pe toata suprafata pentru a avea o grosime relativ uniforma a stratului.
  • Trecem cu motosapa sau freza de pamant in ambele directii perpendiculare pentru a ne asigura ca nisipul este incorporat corect in sol si gazonul se va bucura de rezultatele acestei operatiuni.

Cat ne costa sa aducem nisip pentru gazon?

Avantajati sunt cei care au o balastiera in zona, de regula preturile cele mai bune regasindu-se chiar in sanul acestor locatii. In piata, preturile variaza destul de mult, intre 1500 si 2000 de lei pentru o masina de mare tonaj, cu o capacitate de 20mc.

Conform acestor estimari, daca pornim de la premisa ca un 1cm de nisip adus pe o suprafata de 100m2 inseamna de fapt 1mc din cantitatea totala, veti avea nevoie de 10mc pentru a avea un strat de 10cm de nisip. Astfel, pentru 100m2 veti cheltui aproximativ 750-1000 de lei ca sa obtineti cei 10cm de nisip la solul vostru.

Este o investitie mare? Desigur, orice suma de bani investita in peluza voastra este, in mod cert, o cheltuiala importanta. Insa suma nu este mare daca o raportam la efectele obtinute si la lipsa unor altor operatiuni de intretinere sau de reparare aparute pe viitor daca nu avem drenajul adecvat.

Exista si alternative? Desigur, insa cu rezultate mult mai scazute si cu riscuri majore de a va aduce in propria curte diferite specii de buruieni. Puteti apela la firme specializate care va pot aduce pamant de padure, pamant din decopertari, chisai si alte tipuri de sol din diferite zone.

Totusi, aceste adaosuri nu sunt omogene, poti risca sa primesti un sol exact precum cel pe care il ai deja si nu esti multumit de ei, invadatorii de tip buruiana vor veni intr-o mare varietate de specii si ceea ce visai sa obtii se poate transforma intr-un cosmar dificil de remediat. Se merita?

ProTip: Adauga nutrieni si microorganisme pentru a ajuta la fertilizarea solului

Puteti adauga un compost de buna calitate, chiar si intr-o cantitate mica avand un efect propice asupra gazonului pe viitor. O cantitate de macar 100L la 100mp va aduce un plus de microorganisme in sol, cu beneficii sporite in prevenirea bolilor la care va fi supus gazonul. Totodata, adagand si ingrasaminte organice vei constribui la hranirea microfaunei(de ex rame) cu efecte garantate asupra calitatii gazonului tau o buna perioada de timp.

Fertilitatea solului este oferita de fapt de flora microbiana, ingrasamintele organice facilitand dezvoltarea ei. Totodata, un sol fertil se dreneaza mult mai bine, conducand la obtinerea unui gazon mai sanatos si mai des indiferent de anotimp.

Ce rol are de fapt compostul? Consideram ca are un rol mai mult decat benefic, pentru ca microorganismele din sol ajung sa se inmulteasca mult mai rapid. Efectul asupra gazonului este de lunga durata si va garanteaza o absorbtie excelenta de ingrasaminte solide pe tot parcursul anului, plantele fiind fertilizate corect si avand o crestere solida si sanatoasa, atat la nivelul foliajului cat si la nivel radicular.

Important: Atunci cand se face o completare a solului cu orice alt substrat, fie el pamant din alte surse sau nisip, ceea ce este cel mai relevant este sa fie foarte bine amestecat pamantul inainte de a insamanta. O amestecare corecta implica utilizarea unei motosape sau a unui motocultor si sa va asigurati ca rezultatul obtinut are o textura egala si o culoare uniforma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide