Scarificarea gazonului in functie de anotimp – cand, cum si de ce este importanta

Scarificarea gazonului in functie de anotimp – cand, cum si de ce este importanta

Scarificarea este un procedeu foarte important in intretinerea peluzelor de iarba, atat pentru a pastra aspectul gradinii tale cat si pentru a mentine un nivel de sanatate crescut pentru gazonul tau. Intrebarea de pe buzele multora este cand se poate face scarificarea, in ce perioade din an este recomandat?

In primul rand, trebuie mentionat un aspect care trebuie calculat de fiecare dintre voi, si anume numarul de scarificari pe an pentru intretinerea gazonului. Noi recomandam minim 2, insa 3-4 scarificari ar fi solutia optima pentru a avea un gazon intinerit, sanatos si extrem de placut ochiului.

Prima scarificare din an se poate face imediat cum iarna isi iese din drepturi, si anume la final de februarie, poate chiar inceput de martie. De fapt, nu conteaza foarte mult luna in sine cat evolutia temperaturilor exterioare. Astfel, daca temperaturile din cursul zilei au depasit valoarea de 10 grade Celsius si doresti sa redai tonusul gazonului tau, poti face o scarificare usoara cu arborele de sarma. Vei observa, dupa cateva luni de iarna si mult mai putin timp alocat intretinerii peluzei, multe frunze uscate, poate chiar si depuneri de diferite alte obiecte sau resturi vegetale.

Scarificarea de la finele iernii/debutul primaverii ajuta in a curata gazonul de resturile nedorite si vei reda mult mai usor verdele firelor de iarba, totodata intinerind peluza. Atentie, solul este cu siguranta destul de umed, drept pentru care n-ar fi tocmai recomandat sa abuzati de operatiunea de scarificare si sa coborati tamburul cu sarme prea jos, veti risca sa smulgeti fire de iarba sanatoase si sa rariti peluza. Atentia sa se indrepte indeosebi catre peluzele umbrite, acele zone sunt foarte umede la finele iernii si trebuie scarificat cu maxima precautie pentru a nu dauna.

O a doua scarificare o puteti face in luna mai, mai ales ca urmeaza si o aplicare de ingrasamant solid pentru a sustine metabolismul ierbii pe toata perioada de vara. Primavara, puteti scarifica atat cu arborele cu sarme cat si cu arborele cu lame, perioada este oricum una propice pentru cresterea firelor de iarba si refacerea se va produce mult mai rapid.

A treia scarificare anuala poate avea loc in luna august, insa gazonul vine deja dupa o perioada destul de lunga de stres, astfel ca procedura trebuie sa fie una destul de blanda. Se scarifica usor, cu arborele de sarma, de preferat la o treapta mai inalta daca nu este solul foarte bine uscat. Scarificarea de la finalul verii este importanta pentru a elimina restul de vegetatie uscata acumulata dupa o vara calduroasa, mai ales daca gazonul nu se prezinta tocmai bine.

Recomandam scarificarea de la finalul lunii august pentru a reusi sa indepartam resturile vegetale si pentru a favoriza aerisirea solului. O mai buna circulatie a aerului si eliberarea cailor pentru accesul apei in sol va ajuta, de asemenea, sa tineti departe gazonul de diferite boli fungice.

Ce este important de retinut la scarificarea de vara:

          Nu scarificam daca temperaturile sunt mai mari de 30 de grade Celsius, gazonul este supus stresului si putem sa-l deterioram destul de mult. Totusi, chiar daca amanati pentru luna septembrie, scarificarea de la finele verii trebuie sa aiba neaparat loc. Urmeaza o perioada cu multe precipitatii si materia uscata de la baza firelor de iarba va pastra multa umiditate la baza peluzei, amanunt care poate conduce la aparitia bolilor.

          Tundem gazonul inainte de scarificare, chiar si la o inaltime de 4-5cm, pentru a nu risca sa indepartam si fire de iarba tinere. Chiar daca nu se recomanda sa coboram la aceasta inaltime pe perioada verii, inainte de scarificare este cumva esential si ne ajuta sa facem mai usor trecerea cu arborele cu sarme. Tocmai din acest motiv ar fi bine sa scarificam cat mai spre finalul verii.

          Este important sa scarificam si ulterior sa fertilizam, scarificarea de la final de august fiind si o pregatire pentru aceasta etapa. Imediat dupa scarificare putem aplica ingrasamant foliar pentru o reparare a gazonului ceva mai rapida, iar ziua imediat urmatoare se poate aplica si ingrasamantul solid pentru pregatirea peluzei pentru toamna.

          Se poate scarifica si in alta luna de vara, nu doar la final de august, mai ales daca aveti un gazon cu multe burureni si vreti sa-l salvati. Totusi, daca puteti scarifica in perioade de vara cu temperaturi sub 30 de grade Celsius ar fi recomandat, gazonul va fi mult mai multumit 😊

A patra scarificare se poate face toamna, in luna octombrie, alaturi de fertilizarea de toamna cu ingrasamant solid specific acestui anotimp. Dupa un intreg an, chiar daca ati mai efectuat cele trei scarificari anterioare, gazonul intra, usor dar sigur, in repaos vegetativ, aparand mai multe fire moarte care trebuie indepartate. Apeland la scarificare, iarba batrana va fi indepartata, lasand loc firelor de iarba tinere, care vor primi mai mult soare, mai multa apa si mai multi nutrieni din sol.

Aerisind solul si curatandu-l de materia vegetala uscata, il ajutam si sa se zvinte mai bine dupa precipitatile de toamna, care sunt oricum mai sporite decat in restul anului.

Cum ajutam gazonul sa se refaca mai usor dupa o scarificare?

In primul rand, scarificarea trebuie sa se faca bland, raportandu-ne la situatia din teren si avand intotdeauna grija ca solul sa fie cat mai uscat atunci cand alegem un scarificator electric cu arbore cu sarme. Daca reusim sa indepartam firele batrane, tulpinile uscate si alte buruieni din peluza, refacerea ar trebui sa se faca oricum destul de rapid, gazonul primind mai usor resursele de care are nevoie.

Totusi, pentru a avea garantia ca revine la cea mai buna forma a sa cat mai repede, putem sa-l ajutam cu diferite produse specifice:

          Aplicam ingrasamant foliar ori de cate ori scarificam, imediat dupa ce finalizam operatiunea, acesta fiind absorbit foarte repede de frunzele tinere. Nutrientii ajung usor in planta si o vor ajuta sa treaca peste stresul provocat de scarificare.

          Aplicam ingrasamant solid a doua zi, mai ales daca am planificat operatiunile de scarificare astfel incat ele sa premearga actiunilor de fertilizare. Ingrasamantul solid este mai mult decat binevenit, el ajutand peluza sa se refaca usor, sa capete desime si sa obtina o culoare verde desavarsita.

Asadar, este important sa scarificam dar si sa fertilizam, nutrientii oferiti de ingrasamintele solide sau lichide fiind o gura mare de oxigen pentru gazon. Il ajutam sa se refaca, ii oferim o rezistenta mai mare la aparitia bolilor fungice si a insectelor, va raspunde mult mai bine la un trafic intens si se va apara cu usurinta de conditiile meteo nevavorabile sau precipitatiile in exces.

Extra tip: Scarificarea se poate face si „la cerere”, de exemplu atunci cand doriti sa remediati un gazon imburuienat. Nu recomandam neaparat sa faceti asta vara, cand este foarte cald, nici sa scarificati agresiv sau sa folositi ierbicide. Totusi, primavara sau toamna, cand temperaturile sunt mai blande, puteti aplica mixuri de ierbicide, in functie de ce buruieni invadatoare aveti(frunza lata sau subtire), le lasati sa actioneze pret de 10-15 zile, urmand sa faceti o scarificare prin care sa indepartati mare parte din aceste buruieni. Totodata, scarificarea mai agresiva post ierbicidare poate fi urmata si de o reinsamantare, deci un alt motiv pentru care procedura de scarificare merita efectuata pe parcursul unui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide