Tije in gazon in luna mai si iunie – cum rezolvam gazonul batos

tije in gazon - cum remediem

Peluza ta arata mai rau dupa tundere decat atunci cand iarba este mai mare? Fenomenul poarta numele de „gazon scapat” si apare indeosebi in lunile de crestere accelerata: mai si iunie. Daca in mod normal un gazon corect intretinut ar trebui sa se prezinte mult mai bine dupa ce il tundem, in situatia de fata se intampla fix invers: iarba este mai galbena dupa tundere si se datoreaza inmultirii necontrolate a tijelor.

In lunile mentionate anterior, mai si iunie, planta de gazon se afla in apogeul sau de vegetatie, ritmul de crestere fiind unul foarte bun. Tulpina creste si ea in lungime si va avea tendinta sa dea frunzele mai aproape de lumina soarelui, adica mai sus. Rezultatul? Un gazon batos, cu un aspect neingrijit, plin de tije, care pot deveni enervante pentru cei care prefera sa se plimbe desculti pe peluza, indeosebi pentru copii.

Ce facem ca sa preintampinam problema tijelor in gazon

Este nevoie de o atentie sporita pe care trebuie sa o indreptam tunderii gazonului in acest doua luni. Fata de restul lunilor din an, cand peluza o putem tunde saptamanal, in mai si iunie va recomandam sa tundeti mai des si sa nu taiati niciodata mai mult de o treime din firul de iarba. Practic, urmariti ritmul de crestere al peluzei si scurtati gazonul atat de des incat sa taiati 1/3 din fir pentru a-l aduce la inaltimea dorita.

In mod uzual, daca veti tunde de doua ori pe saptamana in lunile mai si iunie, problema ar trebui sa fie pe jumatate rezolvata.

Pentru cealalta jumatate de problema, intervin doua situatii distincte si va oferim si remedieri relativ simple ale situatiilor aferente.

  1. Daca inainte de tundere iarba arata bine, este verde, iar dupa tundere devine galbuie/maronie, analizam mai intai pozitia masinii de tuns. Daca tundem pe o treapta joasa si nu pe cea mai inalta treapta a masinii, cel mai probabil taiati mai mult de 1/3 din lungimea firului de iarba si ajungeti sa lasati gazonul sa fie compus doar din tije. Masurati cu atentie la ce inaltime este iarba inainte de tundere, faceti mai intai o proba de tuns pe treapta cea mai inalta a masinii, pe o suprafata restransa, masurati la ce inaltime se regaseste gazonul dupa tundere si adaptati la nevoie. In mod uzual, la o taiere de 1/3 din inaltimea firului de iarba, un gazon verde inainte de tundere va trebui sa ramana la fel de verde si dupa tundere.
  2. Daca inainte de tundere peluza este verde si dupa tunderea la cea mai inalta treapta a masinii transformam gazonul intr-unul cu tenta galbuie, din pacate nu modul de tundere este problema in acel moment. Din nefericire, iarba a fost deja scapata de sub control, cresterea s-a produs accentuat in cazul tijelor care s-au intaltat prea mult, iar remedierea implica putin mai multa munca. Nu te descuraja, o prezentam in randurile ce urmeaza, ramai in continuare alaturi de noi 😊

Iarba scapata – tundem corect dar peluza este compusa doar din tulpini. Cat de grav este?

Gazonul bolnav este ca si un om…cand simti ca nu ai o durere care nu iti da pace, incepi sa cauti solutii, sa mergi la farmacie sau la medic si sa te tratezi in consecinta. Problema gazonului scapat este una destul de serioasa, asa ca trebuie sa recurgem la un tratament cat mai repede posibil, inainte de a intra in lunile caniculare din vara.

La primele semne si la aparitia primelor tije mai serioase, indicat ar fi sa dam un restart peluzei si sa purcedem la o tundere mai joasa decat in mod normal. Facem asta pentru a scurta tulpinile si pentru a ajuta planta de gazon sa produca frunze tinere cat mai de jos, aproape de sol. Daca inainte incercai sa tunzi gazonul constant la 5.5-6cm, asa cum se tund majoritatea peluzelor rezidentiale, poti sa scazi treapta masinii de tuns pana la un 3.5-4cm.

Pe moment peluza ta o sa arate mai rau decat de obicei, insa va avea nevoie de maxim 2-3 saptamani pana o sa-si revina complet. O poti ajuta cu biostimulente ca sa se refaca mai usor/rapid, iar castigul este unul pe termen lung: scapi de tije, cele deja uscate vor pica de la sine pe sol si devin subiectul scarificarii din toamna, cand le vom indeparta in totalitate.

Sfatul specialistului: Incearca sa faci aceasta corectie in prima jumatate a lunii mai. Pentru ca la final de mai majoritatea peluzelor primesc oricum ingrasamantul solid si vor fi scarificate, poti scapa de tijele uscate chiar mai devreme.

Iata un mic calendar de operatiuni pentru a indeparta tijele din gazon:

  • Tundem peluza la ~4cm inaltime in jurul datei de 15-20 mai.
  • Scarificam usor cu arborele cu sarme pentru a indeparta tijele uscate si pentru a le ridica pe cele aplecate.
  • Mai facem o trecere cu masina de tuns pentru a aduna resturile de dupa scarificare si pentru a mai scurta o data din cele ridicate in urma scarificarii. Putem tunde chiar mai jos, la 3-3.5cm, in functie de cat de permisive sunt treptele masinii – daca nu avem setari atat de fine de inaltime, putem ramane la treapta de la prima tundere, oricum tijele care s-au ridicat vor fi scurtate si ele inca o data.
  • Imprastiem si cateva seminte acolo unde se impune, in scop de corectie si le acoperim cu un strat fin de nisip sau nisip amestecat cu pamant.
  • Ziua urmatoare aplicam ingrasamantul solid – puteti opta pentru Supreme – ingrasamant all season sau pentru Twin Time, ingrasamant profesional cu eliberare lenta pentru vara.
  • La o zi dupa aplicarea ingrasamantului solid, aplicam un mix de foliari(Precision si Winner), urmand ca la interval de 10 zile sa aplicam, pe foliajul deja tanar, mixul de foliari Precision si Green Top. Rezultatul o sa fie de-a dreptul uimitor, iti garantam! 😊

 

Autor: Laurentiu Iancu

Pasionat de gazon, plante ornamentale si natura in general, am transpus pasiunea in articole prin intermediul carora sper sa va ofer o parte din experienta mea si sa va ajut sa obtineti performante cat mai bune, prietenoase cu mediul inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide