Supraintamantarea unei peluze, ca urmare a deteriorarii acesteia sau pentru a obtine o desime mai pronuntata, are la baza doua alte operatiuni preliminare: tunderea gazonului existent la o inaltime de maxim 2.5-3cm si o scarificare destul de agresiva pentru a indeparta resturile vegetale, iarba uscata si pentru a permite semintelor sa ajunga direct pe sol.
Practic, inainte de a va raspunde la nelamuririle legate de modalitatea de tundere de dupa suprainsamantare, trecem printr-o tundere usor atipica inainte, pe care trebuie sa o tratam cu maxima seriozitate daca dorim sa avem rezultate bune.
Scurtarea agresiva, mai ales dupa ce am obisnuit gazonul cu o inaltime de 5-6cm pentru o buna perioada de timp, va fi in mod cert un stres pe care-l provocam, insa unul necesar. Un prim rezultat este acela de crestere lenta a gazonului matur, un detaliu care ne va ajuta insa.
Am tuns, am scarificat, am suprainsamantat – ce urmeaza?
Practic, avem o suprainsamantare finalizata, parcurgand toate etapele preliminare in mod corespunzator. Chiar daca gazonul matur o sa creasca mai greu, foliajul o sa se refaca, incet dar sigur, iar cresterea o sa redevina ceva mai accelerata dupa 10-15 zile.
Cand tundem peluza? Ideal ar fi sa tundem abia cand iarba existenta a ajuns la o inaltime de maxim 10cm, este suficient de mare si suprafata este pregatita pentru aceasta operatiune. Evident, inainte de tundere, incercam pe cat posibil sa nu udam suprafata si sa nu perlicitam zona de contact. Practic, daca gazonul masora in jur de 10cm, putem sa-l aducem la o inaltime de 7cm, pastrand totodata regula celor 30% din dimensiunea frunzei.
Din acest punct, al primei tunderi oficiale a peluzei proaspat suprainsamantate, vom intra intr-un grafic uzual de tundere. A doua tundere putem sa o facem tot la 7cm, urmarind cu atentie si evolutia firelor noi de iarba – practic, in termeni mai tehnici, folosim cea mai inalta treapta a masinii de tuns – insa puteti masura pentru a avea o viziune si mai clara asupra inaltimii de dupa tundere, nu toate masinile de tuns sunt la fel.
Astfel, putem sa aducem gazonul, prin tunderile ulterioare, la inaltimea normala, de 5-6cm, fara sa taiem mai mult de 30% din foliaj. Repetam obsesiv acest aspect pentru a va ajuta sa nu deteriorati foliajul, mai ales pe cel tanar, proaspat rasarit din semintele aplicate.
Putem calca gazonul dupa suprainsamantare atunci cand il tundem?
Ei bine, daca nu aveti un robot de tuns(cam singurul scenariu in care nu intervine si omul pe suprafata de gazon), din pacate trebuie sa-l supunem si la acest stres suplimentar. In cazul peluzelor vaste, cu latimi de peste 3-4m, este imposibil de tuns gazonul fara sa il calcam, astfel ca raspunsul este: DA, il putem calca in timpul tunderii, insa incercam sa nu insistam inutil in anumite zone si sa facem cat mai putine treceri.
In manualul neoficial al gradinarului, se recomanda sa nu calcam gazonul pana la 4-6 saptamani dupa suprainsamantare, insa, de multe ori, acest lucru este imposibil de indeplinit. De exemplu, exista soiuri de seminte pe care le puteti achizitiona din magazinul nostru si care au o perioada de germinare scurta, de 4-6 zile, mai ales in zonele care primesc suficienta lumina(la soare).
In aceste zone, iarba proaspat insamantata ajunge la o inaltime de 10cm in maxim 3 saptamani, moment in care este important sa o tundem, mai ales ca tunderea faciliteaza si indesirea peluzei.
Cum procedam dupa primele 2-3 tunderi de la suprainsamantare
Presupunand ca am efectuat deja 2-3 tunderi de la supraintamantare si ne aflam deja la 5-6 saptamani de la aceasta operatiune, este important sa tinem cont si de alte aspecte utile in dezvoltarea peluzei.
Dupa 6 saptamani putem aplica ingrasamant solid
Chiar daca gazonul tau se prezinta din ce in ce mai bine, ajutat si de firele tinere de iarba, nu uita ca intretinerea lui se face in avans. Astfel, chiar daca ai aplicat un ingrasamant solid odata cu distribuirea semintelor, poti completa mineralizarea solului cu inca un rand de ingrasamant. In functie de sezon, vei folosi fie un ingrasamant de primavara, fie unul de vara, depinde mult de perioda in care te afli la momentul respectiv.
De ce este important sa fertilizam? Un gazon tanar este mult mai expus riscului aparitiei bolilor si a buruienilor. Prin fertilizare cu ingrasamant solid vom sustine cresterea accelerata a firelor de iarba, il ajutam sa capete o desime adecvata si vom suprima, pe cale naturala, majoritatea buruienilor care tind sa apara.
Am aplicat ingrasamantul solid, mai trebuie si altceva?
Recomandam ingrasamintele foliare, care sunt absorbite de planta la nivelul foliajului si care confera nutrientii necesari in cel mai scurt timp de la aplicare. Ingrasamantul foliar este accesibil, se poate aplica lunar, in intervalul martie-noiembrie, si este cea mai rapida cale prin care oferi nutrienti gazonului. Gradinarul.ro recomanda ingrasamantul foliar atat in intretinerea generala a peluzelor cat si dupa a 3-a tundere de la suprainsamantare, firele noi de iarba fiind pregatite sa absoarba mineralele fara niciun fel de riscuri.
Ajungem sa tundem gazonul nou la fel ca inainte de suprainsamantare
Evident, tunderile intra intr-un fagas normal dupa intervalul de 5-6 saptamani de dupa suprainsamantare. Daca ne situam in perioadele de primavara-toamna, cand plantele sunt foarte active vegetativ, putem tunde chiar si de 2 ori pe saptamana. Vara, o tundere la 5-6 zile poate fi suficenta, trebuie sa urmariti nivelul de crestere al firelor de iarba si sa actionati ori de cate ori creste la 8-10cm, pentru a-l putea readuce, dintr-o singura tundere, la o inaltime de 5-6cm(regula poate sa se schimbe putin in functie de ce tip de seminte aveti, anumite peluze sport avand capacitatea de a se mentine si la 3-4cm, astfel ca nu trebuie lasat sa creasca mai mult de 5-6cm inainte de a tunde – consultati specificatiile semintelor).