Erbicide recomandate pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta(monocotiledonate)

Erbicide recomandate pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta(monocotiledonate)

Pir, Mohor si alte buruieni cu frunza ingusta sunt adevarate batai de cap pentru oricine isi doreste o peluza curata. Substanta capabila sa tina in frau sau chiar sa inlature in totalitate, in functie de stadiul acestor invadatori, poarta numele de fenoxaprop-p-etil, pe numele sau comercial Foxtrot 69 EW. Mai jos vom detalia putin ce face acest produs, cum se aplica si de ce este el recomandat in tratarea peluzelor impotriva buruienilor monocotiledonate.

Ce este important de retinut pentru a va construi asteptari cat mai realiste, este dimensiunea buruienilor si vechimea lor in peluza voastra. De asemenea, nu recomandam sub nicio forma cresterea dozajului pentru a trece peste aceasta bariera si pentru a trage sperante ca solutia mai puternica va inlatura chiar si buruienile batrane, riscati sa afectati si gazonul iremediabil.

Concret, Foxtrot 69 EW este foarte activ, cu efecte scontate, daca buruiana nu prezinta mai mult de 4, maxim 5, tulpini din aceeasi radacina, mai ales in cazul pirului tarator. Exista si o exceptie in privinta folosirii acestui erbicid: poa annua, un invadator pentru care, din pacate, nu are efect.

Cand aplicam erbicidele pentru monocotiledonate?

Rezultatele depind, in mare masura, de momentul in care faceti aplicarea. Daca buruienile sunt batrane si au mai mult de 4-5 tulpini deja, efectul n-o sa fie nicidecum total ci doar partial.

Asadar, pentru efecte rapide si sigure, preparati solutia compusa din 10ml de FOXTROT 69 EW si 4-5L de apa, cantitatea rezultata fiind suficienta pentru aproximativ 100m2 de gazon. O aplicati in stadiul incipient al buruienilor, imediat cum se observa aparitia acestora, dar nu si in cazul gazonului proaspat semanat.

Recomandam ca, in cazul gazonului proaspat semanat, sa aplicati orice fel de erbicide abia dupa ce ati ajuns la 3-4 tunderi, asta insemnand aproximativ 2 luni de la imprastierea semintelor.

Foxtrot 69 EW combate majoritatea tipurilor de buruieni cu frunza ingusta

Pirul gros, mohor, pir normal, cu toate pot fi combatute cu acest erbicid selectiv, mai ales daca aplicati in fazele incipiente ale aparitiei lor – luna aprilie ar fi o perioada perfecta de a stopa cresterea si inmultirea acestor buruieni.

pir tarator

Doza v-am prezentat-o mai sus: 10ml la 4-5L de apa pentru 100 de metri patrati de gazon. Se aplica primavara sau toamna(exclus vara, temperaturile sunt ridicate si efectul nu este cel scontat – in plus, puteti afecta si gazonul) si se poate face o a doua aplicare la minim 14 zile de la aplicarea anterioara.

Iata cateva sfaturi utile privind aplicarea erbicidelor pentru monocotiledonate:

  • Nu se schimba doza recomandata de producator. Daca se creste, exista riscul de efecte adverse si asupra gazonului. Daca se micsoreaza, posibilitatea de a nu avea efect asupra buruienilor creste considerabil. Asadar, pastrati doza recomandata si cantitatea de apa si aplicati-l intocmai pe suprafata indicata de producator.
  • Se iriga abia dupa 1-2 zile de la aplicare, pentru a avea garantia ca apa pe care o oferiti gazonului nu impedica erbicidul sa isi faca efectul.
  • Se tunde la mai bine de 2-3 zile de la aplicare, pentru a permite foliajului sa absoarba substanta in totalitate, pe intreaga suprafata.
  • Aplicati in prima parte a zilei, insa doar dupa ce frunza este uscata si roua a fost zvantata de soarele diminetii.

Contraindicatii erbicid pentru buruieni cu frunza ingusta:

  • Nu se combina cu alte erbicide, de exemplu Dicopur Top, erbicidul pe care il folositi pentru burureni dicotiledonate.
  • Nu se aplica asupra unui gazon care nu a fost irigat corespunzator. Daca gazonul este deja supus stresului de lipsa apei, se asteapta o perioada in care veti iriga temeinic si se aplica ulterior.
  • Nu se aplica daca prognoza indica precipitatii in urmatoarele 8-10 ore de la aplicare. De asemenea, nu se aplica seara, riscati ca roua de peste noapte sa spele erbicidul de pe foliajul gazonului.
  • Nu se aplica pe o suprafata recent insamantata. Daca iarba voastra nu are macar 2 luni de existenta si aproximativ 3-4 tunderi, erbicidul dauneaza.
  • In raport cu erbicidele pentru dicotiledonate, pe langa faptul ca nu se combina, se recomanda aplicarea la mai mult de 3 saptamani fata de acestea. La fel si viceversa, daca ati aplicat un erbicid pentru monocotiledonate, asteptati alte 3 saptamani pentru aplicarea altui tip de erbicid.
  • Nu aplicati pe temperaturi foarte ridicate, de peste 25 de grade Celsius, atat in momentul aplicarii cat si dupa acesta. Totusi, daca prezenta buruienilor poate sa puna in pericol gazonul, se recurge si la acest tip de aplicare.
  • Evitati aplicarea erbicidelor selective de orice fel pe plantele ornamentale, in mod sigur vor avea efecte nedorite.

Pentru informatii suplimentare si/sau ajutor in a combate diferite tipuri de buruieni, puteti sa ne scrieti pe adresa de [email protected] – oferim consiliere si suport de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 
 
 

COSUL TAU

inchide